Szynka z dzika duszona w warzywach
Zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu, który wprowadzi na wasz stół prawdziwie polskie smaki. Szynka z dzika duszona w warzywach to danie, które zadowoli podniebienia nie tylko miłośników dziczyzny. Znakomite połączenie bogatego smaku dzikiej szynki z delikatnością duszonych warzyw – to idealny pomysł na obiad w rodzinnej atmosferze. Jeżeli jesteście gotowi na niebanalne kulinarnie doświadczenie, ten przepis na szynkę z dzika jest właśnie dla was. Zachwyćcie swoje zmysły i zanurzcie się w świecie prawdziwych, polskich smaków. Spróbujcie czegoś nowego i dajcie się zaskoczyć!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szynka z dzika
- 2 sztuki selery
- 200g kapusty kiszonej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- marynata:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki suszonego czosnku np.w plasterkach
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarnka jałowca
- 2 liście laurowe
- Olej rzepakowy do smażenia
Szynka z dzika duszona w warzywach – jak zrobić?
- Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza lub młynka (pomijając czosnek w plasterkach) i ucieramy na drobny pył. Następnie wsyp czosnek, wlej oliwę i wymieszaj marynatę.
- Marynatą nacieraj mięso i pozostaw zamarynowane mięso na kilka godzin.
- Na dno garnka wlej pół szklanki oleju i włóż mięso obsmaż przez chwilę z każdej strony. Następnie podlej do połowy mięsa gorącą wodą i duś przez godzinę pod przykryciem.
- Po godzinie dodaj pozostałe przyprawy, obraną i startą na dużych oczkach seler.
- Przepłuczona i pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli kapusta ma mało marchewki zetrzyj jedną i dodaj do potrawy) oraz jogurt naturalny.
- Wszystko dusimy jeszcze 1,5 godziny aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje. Szynkę kroimy w plastry i podajemy z warzywami.
Szynka z dzika – dodatkowe informacje
Jeśli pozostanie nam mięso, można zrobić smaczną zupę, dodając ziemniaki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka wieprzowa w sosie własnym
Następny przepis: Szynka z jabłkami