Szynka z dzika duszona w warzywach

Szynka z dzika duszona w warzywach

Zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu, który wprowadzi na wasz stół prawdziwie polskie smaki. Szynka z dzika duszona w warzywach to danie, które zadowoli podniebienia nie tylko miłośników dziczyzny. Znakomite połączenie bogatego smaku dzikiej szynki z delikatnością duszonych warzyw – to idealny pomysł na obiad w rodzinnej atmosferze. Jeżeli jesteście gotowi na niebanalne kulinarnie doświadczenie, ten przepis na szynkę z dzika jest właśnie dla was. Zachwyćcie swoje zmysły i zanurzcie się w świecie prawdziwych, polskich smaków. Spróbujcie czegoś nowego i dajcie się zaskoczyć!

Składniki:

  • 1 szynka z dzika
  • 2 sztuki selery
  • 200g kapusty kiszonej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • marynata:
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku np.w plasterkach
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarnka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • Olej rzepakowy do smażenia

Szynka z dzika duszona w warzywach – jak zrobić?

  1. Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza lub młynka (pomijając czosnek w plasterkach) i ucieramy na drobny pył. Następnie wsyp czosnek, wlej oliwę i wymieszaj marynatę.
  2. Marynatą nacieraj mięso i pozostaw zamarynowane mięso na kilka godzin.
  3. Na dno garnka wlej pół szklanki oleju i włóż mięso obsmaż przez chwilę z każdej strony. Następnie podlej do połowy mięsa gorącą wodą i duś przez godzinę pod przykryciem.
  4. Po godzinie dodaj pozostałe przyprawy, obraną i startą na dużych oczkach seler.
  5. Przepłuczona i pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli kapusta ma mało marchewki zetrzyj jedną i dodaj do potrawy) oraz jogurt naturalny.
  6. Wszystko dusimy jeszcze 1,5 godziny aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje. Szynkę kroimy w plastry i podajemy z warzywami.

Szynka z dzika – dodatkowe informacje

Jeśli pozostanie nam mięso, można zrobić smaczną zupę, dodając ziemniaki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka wieprzowa w sosie własnym
Następny przepis: Szynka z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode