Szynka wieprzowa w sosie własnym
Kulinarna przygoda z szynką wieprzową w sosie własnym to propozycja obiadu dla wszystkich wielbicieli tradycyjnej, polskiej kuchni. Ten domowy przepis jest znakomitym pomysłem na smakowite danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste mięso z szynki wieprzowej, duszone w swoim aromatycznym sosie, gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne. Szynka jest delikatna, krucha i niezwykle smakowita. Jej przyrządzenie nie wymaga wielkiego doświadczenia kulinarnego, a efekt końcowy jest zawsze zachwycający. Te wskazówki pomogą Ci stworzyć idealny obiad z szynki wieprzowej. Metoda ta to gwarancja, że zarówno ty, jak i twoi bliscy, pokochacie szynkę wieprzową na nowo.
admin
Składniki:
- 1 kilogram szynki wieprzowej
- 4 cebule
- sól, pieprz
- olej
Szynka wieprzowa w sosie własnym – jak zrobić?
- Mięso umyć i pokroić w ok 1 cm plastry.
- Delikatnie rozbić kawałki mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na 10 minut, żeby mięso przeszło przyprawami, a w między czasie kroimy cebulę w piórka.
- Na rozgrzany olej układać kawałki mięska do którego po chwili smażenia dosypywać cebulkę.
- Po usmażeniu na złocisty kolor przekładamy wszystko do garnka i zalewamy 500 ml wody.
- Całość dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Sos doprawiamy do smaku według uznania.
Szynka wieprzowa w sosie własnym – dodatkowe informacje
Sos najlepiej podawać z ziemniakami ale idealnie pasuje również do kaszy jak i ryżu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka wędzona
Następny przepis: Szynka wieprzowa z szynkowara