Szynka wieprzowa w sosie własnym

Szynka wieprzowa w sosie własnym

Kulinarna przygoda z szynką wieprzową w sosie własnym to propozycja obiadu dla wszystkich wielbicieli tradycyjnej, polskiej kuchni. Ten domowy przepis jest znakomitym pomysłem na smakowite danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste mięso z szynki wieprzowej, duszone w swoim aromatycznym sosie, gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne. Szynka jest delikatna, krucha i niezwykle smakowita. Jej przyrządzenie nie wymaga wielkiego doświadczenia kulinarnego, a efekt końcowy jest zawsze zachwycający. Te wskazówki pomogą Ci stworzyć idealny obiad z szynki wieprzowej. Metoda ta to gwarancja, że zarówno ty, jak i twoi bliscy, pokochacie szynkę wieprzową na nowo.

Składniki:

  • 1 kilogram szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • sól, pieprz
  • olej

Szynka wieprzowa w sosie własnym – jak zrobić?

  1. Mięso umyć i pokroić w ok 1 cm plastry.
  2. Delikatnie rozbić kawałki mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na 10 minut, żeby mięso przeszło przyprawami, a w między czasie kroimy cebulę w piórka.
  3. Na rozgrzany olej układać kawałki mięska do którego po chwili smażenia dosypywać cebulkę.
  4. Po usmażeniu na złocisty kolor przekładamy wszystko do garnka i zalewamy 500 ml wody.
  5. Całość dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Sos doprawiamy do smaku według uznania.

Szynka wieprzowa w sosie własnym – dodatkowe informacje

Sos najlepiej podawać z ziemniakami ale idealnie pasuje również do kaszy jak i ryżu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka wędzona
Następny przepis: Szynka wieprzowa z szynkowara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode