Szynka wędzona
Domowe wędzenie szynki to sztuka, która teraz dostępna jest dla każdego. Proces wiązania i sznurowania szynki sprawia, że ścięgna i mięśnie są równo rozłożone, a tym samym ułatwia jego pieczenie i wędzenie. Wędzona szynka jest smaczna i soczysta, a jej wyjątkowy smak i aromat są nieporównywalne z żadnym innym daniem mięsnym. Jeśli szukasz szynki bądź łopatki o wyjątkowo głębokim i intensywnym smaku, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Priorytetem jest tu staranne wiązanie szynki sznurkiem. To wszystko sprawia, że szynka wędzona według tego przepisu jest idealna na każdą okazję, czy to rodzinny obiad, czy wielkie święto.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Łopatka wieprzowa bez kości w kawałku o wadze 1,2kg-1,3kg
- Sól
- 2 litry Wody źródlanej
- 6 listków laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
Szynka wędzona – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
-
2.
Przygotować marynatę. Liście laurowe i ziele angielskie zaparzyć w kubku, przykryć na 15 minut. 2 litry świeżej źródlanej wody wymieszać dokładnie z 2 łyżkami soli. Dolać napar z ziela angielskiego i liści laurowych. Wymieszać.
-
-
-
Szynka wędzona – dodatkowe informacje
Narzeczony opalał wędzarnię drewnem owocowym i jałowcem (dodajemy go po rozpoczęciu wędzenia i tak na 15 minut przed zakończeniem wędzenia).
Szynka nadaje się na kanapki na zimno a także na ciepło do obiadu polana sosem pieczeniowym.
Jeśli szynka wyjdzie za słona, lub zdarzy się niedowędzona, należy sparzyć ją w gorącej wodzie, na wolnym ogniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka w sosie
Następny przepis: Szynka wieprzowa w sosie własnym