Szynka w sosie

Szynka w sosie

Jeśli jesteś fanem smacznej, soczystej szynki, ten przepis przypadnie Ci z pewnością do gustu. Szynka pieczona w sosie to połączenie klasycznego smaku mięsa z delikatnym, nieco pikantnym sosem, który dodaje danie szczypty wyrafinowania. Idealna propozycja na obiad lub kolację, dla koneserów mięsnych dań – to bez wątpienia jeden z must-have na liście przepisów każdego miłośnika kuchni. Ugotowana według tego przepisu szynka wprowadzi na stół nowe odczucia smakowe, a aromat uniesie się po całym domu, zapraszając do wspólnego posiłku. Czy warto spróbować? Absolutnie! Pieczeń z szynki w sosie własnym to prawdziwy przysmak.

Składniki:

  • 70 dekagramów szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki

Szynka w sosie – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złotobrązowy kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą tak aby przykryła ona mięso, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ponad godzinę do miękkości mięsa.
  2. Kiedy mięso jest już miękkie, wyciągamy je a sos zagęszczamy mąką. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku.

Szynka w sosie – dodatkowe informacje

Do sosu można dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka w miodzie
Następny przepis: Szynka wędzona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode