Szynka w sosie
Jeśli jesteś fanem smacznej, soczystej szynki, ten przepis przypadnie Ci z pewnością do gustu. Szynka pieczona w sosie to połączenie klasycznego smaku mięsa z delikatnym, nieco pikantnym sosem, który dodaje danie szczypty wyrafinowania. Idealna propozycja na obiad lub kolację, dla koneserów mięsnych dań – to bez wątpienia jeden z must-have na liście przepisów każdego miłośnika kuchni. Ugotowana według tego przepisu szynka wprowadzi na stół nowe odczucia smakowe, a aromat uniesie się po całym domu, zapraszając do wspólnego posiłku. Czy warto spróbować? Absolutnie! Pieczeń z szynki w sosie własnym to prawdziwy przysmak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 70 dekagramów szynki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
Szynka w sosie – jak zrobić?
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złotobrązowy kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą tak aby przykryła ona mięso, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ponad godzinę do miękkości mięsa.
- Kiedy mięso jest już miękkie, wyciągamy je a sos zagęszczamy mąką. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku.
Szynka w sosie – dodatkowe informacje
Do sosu można dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.