SZYNKA SUSZONA
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- poł szklanki cukru
- Pół szklanki soli
- łyżka majeranku
- główka czosnku
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- sznurek do powieszenia szynki
Szynka suszona – jak zrobić?
-
WYKONANIE:
1. Szynkę przekrawamy na pół, aby powstały nam dwa kawałki nieco grubsze od polędwiczki wieprzowej. Następnie mięso myjemy i suszymy, a następnie starannie nacieramy cukrem i odstawiamy do lodówki przykryte na 24 godziny.
2. Następnego dnia po 24 godzinach wyciągamy mięso, dokładnie płuczemy z cukru i osuszamy. Osuszone mięso nacieramy dokładnie solą i zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny w lodówce.
3. Po 24 godzinach wyciągamy mięso ponownie, płuczemy z solanki i osuszamy. Następnie mieszamy przyprawy: majeranek, czosnek (miażdżymy ząbki czosnku), pieprz, pieprz ziołowy i taką mieszanką nacinamy szynkę. Po dokładnym natarciu mięsa wiążemy je sznurkiem na całej długości i powieszamy do wysuszenia na minimum 5 dni.
SMACZNEGO!!!
Szynka suszona – dodatkowe informacje
Im dłużej szyneczka wisi, tym bardziej jest smaczna. Przepis ten robiłam również na poledwiczce wieprzowej, wyszła równie pyszna. Polecam!