SZYNKA SUSZONA

SZYNKA SUSZONA

Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na szynkę suszoną, który pozwoli Ci na przygotowanie smakowitego mięsa w domowych warunkach. Przyrządzając szynkę samodzielnie, masz pełną kontrolę nad jakością użytych składników oraz procesem przyrządzania. Przedstawiamy Ci sposób, jak za pomocą minimalnej ilości składników, doprawić szynkę, suszyć ją i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem każdego kęsa. Odkryj tradycyjny sposob na szynkę suszoną i zaskocz swoich gości niebanalnym daniem, które można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do paste ziołowych, serów lub warzyw. Przyrządź szynkę suszoną na wyjątkowej uroczystości lub po prostu jako smaczny dodatek do codziennych posiłków.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • poł szklanki cukru
  • Pół szklanki soli
  • łyżka majeranku
  • główka czosnku
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • sznurek do powieszenia szynki

Szynka suszona – jak zrobić?

  1. WYKONANIE:

    1. Szynkę przekrawamy na pół, aby powstały nam dwa kawałki nieco grubsze od polędwiczki wieprzowej. Następnie mięso myjemy i suszymy, a następnie starannie nacieramy cukrem i odstawiamy do lodówki przykryte na 24 godziny.

    2. Następnego dnia po 24 godzinach wyciągamy mięso, dokładnie płuczemy z cukru i osuszamy. Osuszone mięso nacieramy dokładnie solą i zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny w lodówce.

    3. Po 24 godzinach wyciągamy mięso ponownie, płuczemy z solanki i osuszamy. Następnie mieszamy przyprawy: majeranek, czosnek (miażdżymy ząbki czosnku), pieprz, pieprz ziołowy i taką mieszanką nacinamy szynkę. Po dokładnym natarciu mięsa wiążemy je sznurkiem na całej długości i powieszamy do wysuszenia na minimum 5 dni.

    SMACZNEGO!!!

Szynka suszona – dodatkowe informacje

Im dłużej szyneczka wisi, tym bardziej jest smaczna. Przepis ten robiłam również na poledwiczce wieprzowej, wyszła równie pyszna. Polecam!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka pończoszanka
Następny przepis: Szynka w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode