Szynka pieczona w cieście

Szynka pieczona w cieście

Szynka pieczona w cieście to doskonały pomysł na obiad, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Smaki zaklęte w chrupiącej skorupie ciasta chlebowego doskonale komponują się ze szlachetnym smakiem szynki. Prezentowany przepis na szynkę pieczoną w całości, otoczoną aromatycznym ciastem, to gwarancja niezapomnianych kulinarnych doznań. To doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej szynki z nutą nowoczesności. Jest to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również robi ogromne wrażenie na stole. Poradzenie sobie z tym przepisem nie jest trudne, a efekt finalny jest naprawdę imponujący. Zachęcamy do wypróbowania.

Składniki:

  • szynka wieprzowa z kością (łopatka)
  • sól, pieprz, liście laurowe, 1 główka czosnku
  • na ciasto: około 3 szklanki mąki + woda około 1 szklanki

Szynka pieczona w cieście – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Szynkę nacieramy solą, szczególnie dokładnie powcierać sól przy kości. Układamy ją w dużej misce metalowej (jeśli ktoś takowej nie ma może być np blacha od ciasta) na wierzch układamy liście laurowe i ok 5 ząbków czosnku w plasterkach. Całość nakrywamy lnianą ściereczką. Następnie przez 7 kolejnych dni raz dziennie nacierać ją sokiem który wypuści (dokładnie przy kości) i raz dziennie ją obracać. 7 dnia w południe ją porządnie umyć pod wodą i na kilka godz. namoczyć w wodzie. Wieczorem wykładamy ją na blaszkę i obwijamy lnianą ściereczką. Tak pozostawiamy ją do rana.

  2. 2.

    Następnego dnia rano szynkę musimy naszpikować. Polega to na nakłuwaniu jej nożem na ok 1 cm (najlepszy jest nóż z ostrym końcem). Następnie do dziurki wkładamy kawałek listka laurowego i na czubek noża nabieramy pieprz, który umieszczamy w dziurce, na koniec wciskamy połowę ząbka czosnku. Tym sposobem szpikujemy całą szynkę co kawałek.

  3. 3.

    Z mąki i wody wyrabiamy ciasto. Wodę dolewamy stopniowo. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie je rozwałkowujemy. Misi być dostatecznie duże żeby zakryło całą szynkę. Owijamy nim szynkę dokładnie następnie układamy je na płaskiej blaszce łączeniem do dołu.

  4. 4.

    Szynkę pieczemy tyle godzin ile ma kg. Tak więc 3 kg szynkę pieczemy 3 godziny. W trakcie pieczenia jak ciasto mocno zbrązowieje kładziemy na nie namoczoną lnianą ściereczkę. Co jakiś czas (co ok. 30 min) ponownie ściereczkę namaczamy i kładziemy na ciasto. Po ok. 2,5h pieczenia ściągamy z wierzchu ciasto (tego pod szynką nie ruszamy) i pieczemy ok 30 min samą szynkę. Z ciekawostek ciasto samo w sobie też jest pyszne.

  5. 5.

    Szynkę pieczemy tyle godzin ile ma kg. Tak więc 3 kg szynkę pieczemy 3 godziny. W trakcie pieczenia jak ciasto mocno zbrązowieje kładziemy na nie namoczoną lnianą ściereczkę. Co jakiś czas (co ok. 30 min) ponownie ściereczkę namaczamy i kładziemy na ciasto. Po ok. 2,5h pieczenia ściągamy z wierzchu ciasto (tego pod szynką nie ruszamy) i pieczemy ok 30 min samą szynkę. Z ciekawostek ciasto samo w sobie też jest pyszne.

Szynka pieczona w cieście – dodatkowe informacje

Szynka smakuje znakomicie zarówno na ciepło jako danie główne do obiadu, jak i na zimno jako obkład do chleba


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka peklowana z piekarnika
Następny przepis: SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode