Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Dziś przedstawiamy niepowtarzalny przepis na szynkę peklowaną, parzoną i wędzoną. W polskiej tradycji kulinarnej to daniem, które cieszy się ogromną popularnością i to nie bez powodu – jest wyjątkowo smaczne i uniwersalne. Wędlina jest peklowana, aby uzyskać specyficzny, słonawy smak, parzona, aby była soczysta i miękka, a na koniec wędzona, dzięki czemu zyskuje wyjątkowe nuty aromatyczne. Przyjeść ją można na różne sposoby, ale jej smak zawsze zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa z szynki (kulka)
  • skład solanki:
  • woda 0,5 l
  • peklosól 56 g
  • cukier 10 g
  • 5 listków laurowych połamanych
  • 5 ząbków czosnku
  • 12 ziarenek ziela angielskiego

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona – jak zrobić?

  1. Szynkę zapeklowałem na mokro na 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.
  2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.
  3. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia powtarzam GOTUJEMY W TEMPERATURZE WRZENIA PRZEZ OK 15 MIN., a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68-70 stopni C. wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki. Do czasu gotowania wlicza się czas gotowania w temp. wrzenia. Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy dymem o temp ok. 50-60 st.C. czas wędzenia 3 godziny. Studzimy kilka godzin w temperaturze pokojowej, później umieszczamy szynkę w lodówce na noc żeby odpoczęła.
  4. Smacznego !

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona – dodatkowe informacje

Podczas wędzenia w garnku musimy pod wędzoną szynką wstawić małe naczynie żaroodporne, żeby ściekający płyn z wędliny nie gasił żarzących zrębek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka gotowana z warzywami
Następny przepis: Szynka na biało w zalewie z cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode