szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami
Składniki:
- 2 duże jabłka
- sok z cytryny
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 80 ml oleju rzepakowego
- 250 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
Szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami – jak zrobić?
- Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
- W jednej misce łączymy i dokładnie mieszamy: jajko, olej, jogurt, cukier oraz na końcu dodajemy pokrojone jabłko.
- Do masy z jabłkiem dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
- Wszystko szybko i dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 min aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy.
- Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Sposób przygotowania: Ciasto z jabłkami jest szybkie do wykonania i bardzo zdrowe. Przed pieczeniem należy ustawić piekarnik na temperaturę 180 C, z funkcją grzania góra-dół. Następnie przygotowujemy formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. W jednej misce łączymy jajko, olej, jogurt, cukier, a na końcu dodajemy pokrojone jabłko. Do masy z jabłkiem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut, aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy. Na koniec podajemy ciasto, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!
Zdrowe ciasto z jabłkami – dodatkowe informacje
Zamiast ciasta można upiec z połowy porcji muffinki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: galareta z golonki i nóżek
Następny przepis: szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa