szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami

szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami

Miłośnicy słodkości z pewnością będą zadowoleni z naszego przepisu na zdrowe ciasto z jabłkami! To wspaniały sposób na połączenie przyjemności z jedzeniem deseru i dbania o zdrowie. Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania, idealne na spontaniczny popołudniowy deser lub jako smaczny dodatek do porannej kawy czy herbaty. Nuta jabłkowej słodyczy sprawia, że jest niezwykle apetyczne. Bazując na naturalnych składnikach, ten przepis oferuje zarówno dużo smaku, jak i wartości odżywczych, a więc pełni funkcję zdrowszej alternatywy dla typowych ciast. Pora na zdrowe i smaczne cieszenie się słodyczami!

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

Szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami – jak zrobić?

  1. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
  4. W jednej misce łączymy i dokładnie mieszamy: jajko, olej, jogurt, cukier oraz na końcu dodajemy pokrojone jabłko.
  5. Do masy z jabłkiem dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
  6. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy.
  7. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.
  8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 min aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy.
  9. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Sposób przygotowania: Ciasto z jabłkami jest szybkie do wykonania i bardzo zdrowe. Przed pieczeniem należy ustawić piekarnik na temperaturę 180 C, z funkcją grzania góra-dół. Następnie przygotowujemy formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. W jednej misce łączymy jajko, olej, jogurt, cukier, a na końcu dodajemy pokrojone jabłko. Do masy z jabłkiem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut, aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy. Na koniec podajemy ciasto, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Zdrowe ciasto z jabłkami – dodatkowe informacje

Zamiast ciasta można upiec z połowy porcji muffinki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: galareta z golonki i nóżek
Następny przepis: szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode