galareta z golonki i nóżek

galareta z golonki i nóżek

Galareta z golonki i nóżek to tradycyjny polski przysmak, który doskonale sprawdzi się jako oryginalne danie na wieczorne spotkania czy domowe uroczystości. Ten aromatyczny przepis, wykonany z soczystych golonek i nóżek, jest pełen bogatych smaków i dobrze znanych smakołyków kuchni polskiej. Wykorzystanie szybkowaru pozwala na skrócenie czasu gotowania i zachowanie głębi smaku mięsa. Galareta wieprzowa wyróżnia się delikatnością, a jednocześnie intensywnością smaku i walorami odżywczymi. Zapewne zaskoczy ona niejednego ze swoją wyjątkowością i tradycją, z której wywodzi się ten niecodzienny przepis.

Składniki:

  • 70 dag golonki wieprzowej
  • 5 sztuk nóżek wieprzowych
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 3 sztuki liści laurowych
  • 1 łyżka kucharka
  • 3 litry wody
  • pieprz mielony – ile potrzeba
  • ocet 10% – ile potrzeba
  • opcjonalnie maggi do smaku

Galareta z golonki i nóżek – jak zrobić?

  1. W golonkach i nóżkach usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów.
  2. Wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar.
  3. Po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut.
  4. Szybkowar dopiero otworzyć po godzinie, mięso jeszcze skruszy się w tym czasie, a szybkowar sam spuści ciśnienie.
  5. Wystudzone mięso obrać z kości, pokroić i włożyć do salaterki lub mniejszych miseczek.
  6. Wsypać pieprz świeżo mielony do smaku do salaterki lub miseczek, wlać wywar, ocet i można dodać maggi do smaku.
  7. Schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.

galareta z golonki i nóżek – dodatkowe informacje

WYWAR CO ZOSTAŁ WYKORZYSTAŁAM DO ZUPY FASOLOWEJ


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie śliwki w occie
Następny przepis: szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode