Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty
Podajemy Wam przepis na tradycyjne polskie danie – gołąbki z młodej kapusty. Jest to posmakujący i syty posiłek, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Od setek lat gołąbki są jednym z ulubionych dań na polskich stołach, idealnym na niedzielny obiad z rodziną czy na świąteczny stół. Choć przygotowanie tradycyjnych gołąbków może być czasem czasochłonne, ta szybka wersja tego dania pozwala cieszyć się smakiem gołąbków bez zbędnego pośpiechu. Młoda kapusta nada potrawie lekkości i świeżości, a odpowiednie przyprawy podkreślą jej zdecydowany, pełen charakteru smak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na około 12-14 gołąbków:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- około 300 gr mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
- 1 torebka ryżu
- 1/2 sporej cebuli
- sól, pieprz, papryka słodka
- Na sos:
- 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30%
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe
- około 800 ml wody lub bulionu
Szybkie gołąbki z młodej kapusty – jak zrobić?
- Gotujemy ryż krócej niż podano na opakowaniu (u mnie 15 min), następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż, aby ostygł.
- Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i odkrajamy końcówkę głębia.
- Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Zdejmujemy powoli liście z kapusty i zanurzamy we wrzątku na około 1-2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy, aby lekko przeschły i wystygły.
- W tej samej wodzie sparzymy cebulkę, tj. wrzucamy ją na około 20 sek. (jeśli nie mamy problemów z żołądkiem, możemy ten etap pominąć). Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.
- Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie, aż konsystencja będzie kleista.
- Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki, pamiętając, aby brzegi liścia zawijać do środka, a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (u mnie jeden gołąbek został przewiązany nicią, gdyż brakło mi dużych liści i musiałam posiłkować się małymi listkami, na szczęście nie rozpadła się ;).
- W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
- W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
- Zalewamy nasze gołąbki w formie tak, aby sos przykrył ich prawie w całości.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40-90 minut.
Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty – Dodatkowe informacje
Czas pieczenia zależy od wielkości gołąbek oraz kapusty. U mnie czasami wystarczy 40 minut w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z owocami
Następny przepis: Szybkie i proste bułeczki