Szybkie gołąbki bez zawijania

Szybkie gołąbki bez zawijania

Doskonale znamy tę sytuację, gdy pragniemy przygotować coś pysznego, a czasu mamy jak na lekarstwo. Specjalnie dla takich okazji powstał ten przepis – Szybkie gołąbki bez zawijania. To wspaniałe rozwiązanie dla zapracowanych, ale ceniących domowe smaki. Tradycyjne gołąbki to danie, które wymaga sporo czasu i cierpliwości. Dlatego prezentujemy Wam alternatywną wersję tego klasycznego dania. Wykorzystamy składniki, które bez trudu znajdziecie w sklepie, a wsparciem i sekretem naszego przepisu będzie znane i lubiane przez wiele osób Knorr. Stworzymy coś wyjątkowego przy minimalnym nakładzie pracy. Gotowi? Zacznijmy!

Składniki:

  • 700g mięsa mielonego wieprzowego
  • 600g kapusty pekińskiej
  • 1 woreczek ryżu białego
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do mięsa Knorr
  • Kilka łyżek oleju do smażenia
  • Kilka gałązek koperku

Szybkie gołąbki bez zawijania – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od wstawienia osolonej wody w małym garnku do gotowania ryżu. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucamy woreczek ryżu i gotujemy około 15-17 minut. Po tym czasie odsączamy ryż z wody i odkładamy.
  2. Następnie kroimy w drobną kostkę cebulę i podsmażamy ja na patelni z 2-3 łyżkami oleju. W tym czasie szatkujemy dosyć drobno kapustę pekińską i dodajemy ją na patelnię na podsmażoną cebulkę. Całość lekko solimy (1/2 łyżeczki) i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  3. Następnie w sporej misce mieszamy mięso mielone, kapustę, ryż, jajka, bułkę tartą i doprawiamy około 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i łyżeczką przyprawy do mięsa. Formujemy z powstałej masy kulki o średnicy około 8-9 cm, lekko je spłaszczając na końcu.
  4. W dużym garnku zagotowujemy 2l wody, przecier pomidorowy, listki laurowe, czosnek, posiekany koperek, lekko solimy i pieprzymy. Następnie nasze przygotowane gołąbki chwilę podsmażamy partiami na oleju z obu stron i przekładamy do gorącej wody w garnku.
  5. Gołąbki muszą się wolno gotować przez 10 minut. W tym czasie na olej pozostały po smażeniu dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy 1/2 szklanki zimnej wody i ponownie mieszamy, kiedy już nie będzie grudek, wlewamy do garnka z gołąbkami. Gotujemy około 5 minut i gotowe 😉

Słowa kluczowe: gołąbki bez zawijania, przepis, knorr.

Szybkie gołąbki bez zawijania – dodatkowe informacje

Do gołąbków można również dodać zwykłą kapustę tylko trzeba ją troszkę dłużej dusić na patelni żeby była miękka. Przyprawy również można dodawać w proporcjach według uznania. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami. Polecam;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z owocami
Następny przepis: Szybkie i proste bułeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode