Szybki tort na zimno

Szybki tort na zimno

Szybki tort na zimno to doskonała propozycja na letnie dni, kiedy szukamy czegoś słodkiego, ale jednocześnie orzeźwiającego. To propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę wykonania i minimalizm w składnikach. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia ani specjalistycznego sprzętu. Znakomicie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach, imprezach czy również jako zachwycający deser po kolacji. Zdecydowanie warto spróbować tego przepisu – szybki tort na zimno to kompozycja smaków, która zaspokaja najbardziej wyrafinowane podniebienia, a przy tym nie zabiera dużo czasu. Zachwyć swoich bliskich tym niezwykłym deserem.

Składniki:

  • 3 paczki biszkoptów „kocie języczki” (po 200g)
  • 3 galaretki
  • owoce według preferencji
  • 1 litr śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 3 opakowania serka mascarpone (po 250g)
  • 3 łyżki cukru pudru

Szybki tort na zimno – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczamy galaretki, każdą w osobnym naczyniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, w tym czasie przygotowujemy masę.
  2. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, dodając 3 łyżki cukru pudru.
  3. Do ubitej kremówki dodajemy po 1 serku mascarpone i mieszamy łyżką, do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  4. Owoce kroimy w cienkie plasterki.
  5. Biszkopty maczamy w pierwszej galaretce, układamy na dnie szklanego naczynia. Zalewamy drugą galaretką – biszkopty „wciągną” galaretkę, a my uzyskamy ciekawy spód.
  6. Smarujemy cienko warstwę biszkoptów masą i układamy na niej plasterki owoców. Wykładamy 1/2 masy.
  7. Układamy kolejną warstwę biszkoptów, maczanych w naszej trzeciej galaretce. Ponownie smarujemy je cienko masą, układamy owoce i przykrywamy pozostałą częścią masy.
  8. Dekorujemy wierzch wg uznania i odstawiamy ciasto do schłodzenia. Smacznego!

Szybki tort na zimno – dodatkowe informacje

Można użyć dowolnych owoców, warto zwrócić uwagę na sezonowe – maliny, truskawki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybki tort czekoladowy z gotowych produktów
Następny przepis: szybkie brownie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode