Szybki tort na zimno
Szybki tort na zimno to doskonała propozycja na letnie dni, kiedy szukamy czegoś słodkiego, ale jednocześnie orzeźwiającego. To propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę wykonania i minimalizm w składnikach. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia ani specjalistycznego sprzętu. Znakomicie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach, imprezach czy również jako zachwycający deser po kolacji. Zdecydowanie warto spróbować tego przepisu – szybki tort na zimno to kompozycja smaków, która zaspokaja najbardziej wyrafinowane podniebienia, a przy tym nie zabiera dużo czasu. Zachwyć swoich bliskich tym niezwykłym deserem.
admin
Składniki:
- 3 paczki biszkoptów „kocie języczki” (po 200g)
- 3 galaretki
- owoce według preferencji
- 1 litr śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 3 opakowania serka mascarpone (po 250g)
- 3 łyżki cukru pudru
Szybki tort na zimno – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Rozpuszczamy galaretki, każdą w osobnym naczyniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, w tym czasie przygotowujemy masę.
- Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, dodając 3 łyżki cukru pudru.
- Do ubitej kremówki dodajemy po 1 serku mascarpone i mieszamy łyżką, do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Owoce kroimy w cienkie plasterki.
- Biszkopty maczamy w pierwszej galaretce, układamy na dnie szklanego naczynia. Zalewamy drugą galaretką – biszkopty „wciągną” galaretkę, a my uzyskamy ciekawy spód.
- Smarujemy cienko warstwę biszkoptów masą i układamy na niej plasterki owoców. Wykładamy 1/2 masy.
- Układamy kolejną warstwę biszkoptów, maczanych w naszej trzeciej galaretce. Ponownie smarujemy je cienko masą, układamy owoce i przykrywamy pozostałą częścią masy.
- Dekorujemy wierzch wg uznania i odstawiamy ciasto do schłodzenia. Smacznego!
Szybki tort na zimno – dodatkowe informacje
Można użyć dowolnych owoców, warto zwrócić uwagę na sezonowe – maliny, truskawki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybki tort czekoladowy z gotowych produktów
Następny przepis: szybkie brownie