Szybki kapuśniak (szybkowar)
Karuzela zimowych smaków, proponujemy wypróbowanie wyjątkowego kapuśniaku przyrządzanego w szybkowarze. Skrócenie czasu gotowania kapusty kiszonej w szybkowarze gwarantuje nie tylko szybszy proces, ale też zachowanie pełnego smaku i aromatu. W tym przepisie, klasyczne składniki kapuśniaku harmonizują idealnie, tworząc znakomity, rozgrzewający posiłek. Niezależnie od tego, czy wybierzesz go na rodzinny obiad czy na domowe przyjęcie, taki kapuśniak z pewnością zachwyci każdego. Spróbuj naszego szybkiego kapuśniaku z szybkowaru i przekonaj się, jak szybko i łatwo można przyrządzić rozgrzewającą, zimową zupę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 1,5l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 laski kiełbasy wiejskiej lub śląskiej
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Szybki kapuśniak (szybkowar) – jak zrobić?
- Kapustę kiszoną pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do szybkowaru i zalać 0,5 litrem bulionu. Jesli nie mamy bulionu, kapustę zalać wodą, dodać łyżeczkę domowej vegety, 2 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Gotować w szybkowarze 20 min.
- Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować 1 litr bulionu, dodać pokrojone ziemniaki oraz startą marchewkę. Gotować około 10 min do miękkości ziemniaków.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki i dodać do podsmażonej cebuli. Całość doprawić majerankiem i smażyć kilka minut.
- Podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz ugotowane ziemniaki i marchewkę wraz z bulionem dodać do ugotowanej kapusty. Całość gotować jeszcze chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem.
Porady – dodatkowe informacje
Aby wzbogacić smak szybkiego kapuśniaku można dodać podsmażony wędzony boczek i zageścić go zasmażką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybki i łatwy tort urodzinowy
Następny przepis: Szybki makaron na słodko