Szybka zapiekanka ziemniaczana

Szybka zapiekanka ziemniaczana

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na szybką zapiekankę ziemniaczaną – znakomite danie na każdą porę dnia. Ten prosta i szybka w przygotowaniu potrawa jest idealna dla tych, którzy szukają pożywnych i sycących, a jednocześnie niewymagających długiego czasu przygotowania przepisów. Używając świeżych składników, możemy stworzyć rozgrzewające danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom ziemniaków, jak i tych, którzy cenią sobie domowe, rozgrzewające potrawy. Ta zapiekanka ziemniaczana z pewnością ucieszy nasze podniebienia swoim kremowym środkiem, chrupiącą skórką i bogatym smakiem. Na pewno zaskoczy swoją prostotą i szybkością wykonania.

Składniki:

  • – 4-5 większych ziemniaków
  • – puszka pomidorów
  • – ząbek czosnku
  • – suszone oregano i bazylia
  • – 15 dag żółtego sera (ementalera lub goudy)
  • – sól, pieprz
  • – ok. łyżki masła do formy

Szybka zapiekanka ziemniaczana – jak zrobić?

  1. Ziemniaki myję, cienko obieram i kroję w plasterki o grubości około 0,5 cm. Gotuję aż będą prawie miękkie w osolonej wodzie, odcedzam.
  2. Pomidory miksuję razem z zalewą i ząbkiem czosnku, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami (ilość według uznania). Powstały sos lekko podgrzewam, by trochę zgęstniał (ok. 5 minut).
  3. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dnie naczynia rozsmarowuję trochę sosu, wykładam pierwszą warstwę ziemniaków, posypuję oregano, polewam sosem, rozkładam resztę ziemniaków, sos, oregano i ser (pokrojony w cienkie paseczki lub starty na tarce o dużych oczkach). Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (aż ser apetycznie się stopi).

Szybka zapiekanka ziemniaczana – dodatkowe informacje

Zapiekankę można wzbogacić, posypując ostatnią warstwę kaparami lub pokrojonymi w cienkie plasterki oliwkami.

Amatorom mięsnych smaków proponuję dodać cienko pokrojoną szynkę (np. gotowaną lub długodojrzewającą).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybka zapiekanka warzywna
Następny przepis: Szybka zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniakami i skwarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode