Szybka wieprzowina po seczuańsku

Szybka wieprzowina po seczuańsku

Szybka wieprzowina po seczuańsku to pełne smaku danie dla miłośników pikantnych potraw. To idealna propozycja na obiad lub kolację, kiedy mamy ochotę na coś orientalnego, ale nie chcemy poświęcać na gotowanie zbyt wiele czasu. Ten azjatycki przepis jest niezapomnianym połączeniem soczystej wieprzowiny i wyrazistych przypraw, takich jak czosnek, imbir czy pikantna papryka. Chociaż klasyczna wersja dania wyróżnia się ostrym smakiem, łatwo go dostosować do indywidualnych preferencji poprzez regulację ilości przypraw. Szybka wieprzowina po seczuańsku to doskonałe danie dla tych, którzy kochają intensywne, głębokie smaki.

Składniki:

  • Na 4 duże porcje:
  • ok. 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, ew. schab)
  • orientalna mieszanka warzyw mrożonych (np. Hortex, Mroźna Kraina, Vertus)
  • orientalna mieszanka warzyw w puszce (mini kolby kukurydzy, kiełki fasoli mung, imbir marynowany)
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sos sojowy ciemny
  • przyprawa do kuchni chińskiej, pieprz, mielone chili, sól
  • kieliszek czerwonego wina
  • mąka ziemniaczana (łyżka do zagęszczenia sosu)
  • olej do smażenia

Szybka wieprzowina po seczuańsku – jak zrobić?

  1. Wpiszemy w wyszukiwarkę hasło „wieprzowina po seczuańsku przepis”
  2. Otrzymany wynik pozwoli nam zapoznać się z danym przepisem.
  3. Poniżej przedstawiamy szczegółowy opis, jak przygotować danie:
  4. Mięso opłukać, wysuszyć, kroić na cienkie słupki grubości ok. 0,5 cm, długości 3 cm. Przygotować marynatę z szczypty soli, kieliszka wina i dwóch łyżek sosu sojowego. Wymieszać ją z mięsem, wstawić do lodówki żeby się przegryzło.
  5. W tym czasie mieszankę warzyw z mrożonki i puszki wysypać na patelnię i podsmażyć, doprawić sosem sojowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.
  6. W woku rozgrzać mocno 4 łyżki oleju, wrzucić pokrojone mięso, podsmażać aż nie będzie twarde. Potem dodać podsmażone warzywa, podlać trochę wodą żeby wytworzył się sos. Na koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną z połową szklanki wody (tak aby nie było grudek) i dodać do sosu. Gotować do momentu zgęstnienia sosu.

Szybka wieprzowina po seczuańsku – dodatkowe informacje

Ja zawsze podaję to danie z frytkami, ale myślę że równie dobrze będzie smakować z ryżem lub kuskusem. Jeśli ktoś chce to może nie używać gotowych mieszanek warzywnych tylko wszystko kupić osobno i odpowiednio pokroić – zazwyczaj w słupki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza
Następny przepis: Szybka zupa grzybowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode