szybka porterówka
Przedstawiamy przepis na wyjątkową porterówkę, jakiej smaku nie zapomnisz na długo. Inspirację do przygotowania tej niecodziennej potrawy możemy czerpać z tradycji kuchni polskiej. Ważnym składnikiem jest tutaj porter – ciemne, gęste piwo o intensywnym smaku i aromacie. Nasz przepis ma dodatkowy twist – miód i wódka, które doskonale podkreślają charakterystyczny smak porteru. Są one odpowiedzialne za delikatną słodycz i wyrazisty finisz naszej potrawy. Szybka porterówka to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi. Spróbujcie sami, nie pożałujecie!
admin
Składniki:
- (na pół litra):
- 250 ml piwa porterowego,
- 200 ml spirytusu,
- 50 ml wody,
- 2 czubate łyżki miodu,
- szczypta cynamonu,
- 2-3 goździki.
Szybka porterówka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wodę zagotować z miodem i przyprawami. Wyjąć goździki. Dodać piwo. Ostrożnie je zagrzać, aby się nie zagotowało. Zdjąć z ognia.
-
2.
Do piwa dodać spirytus. Można użyć też wódki, jeśli ktoś się boi takich mocnych trunków. Przelać do wyparzonej butelki. Zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
porady – dodatkowe informacje
Podobno najlepsza jest po pół roku leżakowania, ale nie wiem czy zdoła dotrwać. 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem - idealna na imprezę
Następny przepis: Szybka przekąska z cukinii z salami