szybka porterówka

szybka porterówka

Przedstawiamy przepis na wyjątkową porterówkę, jakiej smaku nie zapomnisz na długo. Inspirację do przygotowania tej niecodziennej potrawy możemy czerpać z tradycji kuchni polskiej. Ważnym składnikiem jest tutaj porter – ciemne, gęste piwo o intensywnym smaku i aromacie. Nasz przepis ma dodatkowy twist – miód i wódka, które doskonale podkreślają charakterystyczny smak porteru. Są one odpowiedzialne za delikatną słodycz i wyrazisty finisz naszej potrawy. Szybka porterówka to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi. Spróbujcie sami, nie pożałujecie!

Składniki:

  • (na pół litra):
  • 250 ml piwa porterowego,
  • 200 ml spirytusu,
  • 50 ml wody,
  • 2 czubate łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 2-3 goździki.

Szybka porterówka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Wodę zagotować z miodem i przyprawami. Wyjąć goździki. Dodać piwo. Ostrożnie je zagrzać, aby się nie zagotowało. Zdjąć z ognia.

  2. 2.

    Do piwa dodać spirytus. Można użyć też wódki, jeśli ktoś się boi takich mocnych trunków. Przelać do wyparzonej butelki. Zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

porady – dodatkowe informacje

Podobno najlepsza jest po pół roku leżakowania, ale nie wiem czy zdoła dotrwać. 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem - idealna na imprezę
Następny przepis: Szybka przekąska z cukinii z salami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode