Szybka babka wielkanocna
Dla wszystkich miłośników domowego cukiernictwa, prezentujemy przepis na szybką i prostą babkę wielkanocną. Doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, a jednocześnie chcieliby zachować tradycję pieczenia domowej babki na święta. Nasz przepis jest nie tylko łatwy, ale przede wszystkim zapewni Ci pyszne, aromatyczne ciasto, które zachwyci całą rodzinę. Jeśli szukasz prostej i skutecznej metody na przygotowanie idealnej babki wielkanocnej, ten przepis jest dla Ciebie. Przekonaj się, jak przyjemne może być pieczenie z naszym przepisem na szybką babkę wielkanocną. Spróbuj, a na pewno tego nie pożałujesz!
admin
Składniki:
- Do przygotowania ciasta:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka M/L
- 130 g cukru
- 2 saszetki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- Do przygotowania polewy:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
- 2-3 łyżki krokantu do posypania
Szybka babka wielkanocna – jak zrobić?
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki.
- Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką krótko i niezbyt dokładnie. Mogą pozostać grudki.
- Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
- Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
- Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
- Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać krokantem.
Szybka babka wielkanocna – dodatkowe informacje
Do babki możesz dodać 1/2 szklanki ulubionych bakalii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka
Następny przepis: Szybka babka kokosowa