Szwedzki tort kanapkowy

Szwedzki tort kanapkowy

Przed Państwem przepis na niesamowity szwedzki tort kanapkowy, kuszący swoim nietypowym wyglądem i wyśmienitym smakiem. Ten mało konwencjonalny „tort” składa się z różnych warstw – od świeżych warzyw, poprzez delikatne mięso, aż po serki typu philadelfia, które doskonale łączą wszystkie składniki w spójną całość. Szwedzki tort kanapkowy jest idealny na przyjęcia lub imprezy, zaskakuje gości nietypową formą podania tradycyjnych kanapek. To nie tylko pyszne, ale też bardzo efektowne danie, które z pewnością przykuje uwagę każdego miłośnika kulinarnych nowinek.

Składniki:

  • 1 bochenek chleba razowego
  • Warstwa buraczana:
  • 200 g sera typu philadelfia
  • 2 małe buraczki + 1 do dekoracji
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Warstwa paprykowa:
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 200 g sera typu philadelfia
  • 1 papryka, najlepiej ze słoika
  • 60 g startego sera cheddar lub gouda
  • Do dekoracji:
  • 200 g sera philadelfia
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • ogórki kiszone, cebulki, kapary, rzodkiewka
  • dodatkowo koperek lub pietruszka

Szwedzki tort kanapkowy – jak zrobić?

  1. Buraczki umyć, ugotować i dwa zetrzeć na drobnej tarce. Trzeci odłożyć na później do dekoracji. Dodać 1 serek typu philadelfia wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  2. Kwaśną śmietanę i serek przełożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę ze słoika i rozgnieść widelcem. Dodać tarty ser i wszystko dobrze wymieszać.
  3. Prostokątny chlebek przekroić trzy razy wzdłuż. Dolną i najwyższą warstwę grubo posmarować pastą buraczaną. Środek posmarować pastą paprykową, chlebek złożyć. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby chlebek się schłodził.
  4. W tym czasie można przygotować dekoracje. Rzodkiewki pociąć w plasterki. Buraczka pociąć na trójkąty lub wyciąć foremką do ciastek np. kwiatki lub serduszka. Korniszony pociąć na wachlarzyki.
  5. Schłodzony chlebek wyjąć z lodówki i posmarować serkiem zmieszanym z jogurtem. Efekt ,,ombre“ powstaje naturalnie. Smarując ścianki chleba serkiem rozprowadzamy nożem warstwę buraczaną. Taki efekt pięknie wygląda i jest ciekawym urozmaiceniem. Gotowy torcik dekorujemy według uznania.

Szwedzki tort kanapkowy – dodatkowe informacje

Dekorujemy plasterkami rzodkiewki, korniszonami, kaparami, kawałkami buraczka. Bardzo pasuje tutaj koperek lub pietruszka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szwedzka Zapiekanka
Następny przepis: Szybka babka :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode