Szwedzki tort kanapkowy
Przed Państwem przepis na niesamowity szwedzki tort kanapkowy, kuszący swoim nietypowym wyglądem i wyśmienitym smakiem. Ten mało konwencjonalny „tort” składa się z różnych warstw – od świeżych warzyw, poprzez delikatne mięso, aż po serki typu philadelfia, które doskonale łączą wszystkie składniki w spójną całość. Szwedzki tort kanapkowy jest idealny na przyjęcia lub imprezy, zaskakuje gości nietypową formą podania tradycyjnych kanapek. To nie tylko pyszne, ale też bardzo efektowne danie, które z pewnością przykuje uwagę każdego miłośnika kulinarnych nowinek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 bochenek chleba razowego
- Warstwa buraczana:
- 200 g sera typu philadelfia
- 2 małe buraczki + 1 do dekoracji
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- Warstwa paprykowa:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 200 g sera typu philadelfia
- 1 papryka, najlepiej ze słoika
- 60 g startego sera cheddar lub gouda
- Do dekoracji:
- 200 g sera philadelfia
- 50 g jogurtu naturalnego
- ogórki kiszone, cebulki, kapary, rzodkiewka
- dodatkowo koperek lub pietruszka
Szwedzki tort kanapkowy – jak zrobić?
- Buraczki umyć, ugotować i dwa zetrzeć na drobnej tarce. Trzeci odłożyć na później do dekoracji. Dodać 1 serek typu philadelfia wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
- Kwaśną śmietanę i serek przełożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę ze słoika i rozgnieść widelcem. Dodać tarty ser i wszystko dobrze wymieszać.
- Prostokątny chlebek przekroić trzy razy wzdłuż. Dolną i najwyższą warstwę grubo posmarować pastą buraczaną. Środek posmarować pastą paprykową, chlebek złożyć. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby chlebek się schłodził.
- W tym czasie można przygotować dekoracje. Rzodkiewki pociąć w plasterki. Buraczka pociąć na trójkąty lub wyciąć foremką do ciastek np. kwiatki lub serduszka. Korniszony pociąć na wachlarzyki.
- Schłodzony chlebek wyjąć z lodówki i posmarować serkiem zmieszanym z jogurtem. Efekt ,,ombre“ powstaje naturalnie. Smarując ścianki chleba serkiem rozprowadzamy nożem warstwę buraczaną. Taki efekt pięknie wygląda i jest ciekawym urozmaiceniem. Gotowy torcik dekorujemy według uznania.
Szwedzki tort kanapkowy – dodatkowe informacje
Dekorujemy plasterkami rzodkiewki, korniszonami, kaparami, kawałkami buraczka. Bardzo pasuje tutaj koperek lub pietruszka.