Sztukamięs czyli sztuka mięsa.

Sztukamięs czyli sztuka mięsa.

„Sztukamięs – czyli sztuka mięsa” to przepis, który przekształci prosty kawałek mięsa w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Nie tylko podkreśli elegancję i wytworność każdego przyjęcia, ale także uczyni posiłek niezapomnianym doświadczeniem dla każdego miłośnika mięs. Bogactwo użytych składników gwarantuje kompleksowość i głębię smaku, który po prostu rozpływa się w ustach. Ten przepis stworzony z myślą o miłośnikach wykwintnej kuchni, pokazuje, jak za pomocą kilku składników można stworzyć prawdziwą sztukę na talerzu.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa, na przykład goleń, inaczej zwana pręgą
  • 2 pietruszki – korzeń
  • 0,5 selera
  • 1 kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 0,5 cebuli przypieczonej
  • 4 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 1 rzodkiew lub rzepka
  • 4 ziemniaczki
  • 30 dag fasoli szparagowej
  • sól

Sztukamięs czyli sztuka mięsa – jak zrobić?

  1. Wodę zagotować z przyprawami: liście laurowe, ziele ang., pieprz, sól, cebula przypieczona, por.
  2. Mięso włożyć do gorącego wywaru, powinno być przykryte, ale wody nie dajemy za wiele. Gotujemy 1 godzinę, aż zacznie wyraźnie mięknąć.
  3. Warzywa pokroić w słupki, talarki, obrać ziemniaki, obciąć końce fasolki i dodać do mięsa. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  4. Mięso wyjąć, pokroić w plastry, obłożyć warzywami i polać wywarem.
  5. Jeżeli nie musimy tracić kochanego ciałka, to możemy serwować sztukę mięsa z sosem musztardowym, chrzanowym, koperkowym czy nawet zapiec pod beszamelem. Według mnie, najdoskonalsza jest z warzywami, prosto z „wody”, polana wywarem.
  6. Pamiętajmy, że mięso przeznaczone na sztukamięs wkłada się do wrzącego, osolonego wywaru, a na rosół zalewa się zimną wodą. W pierwszym przypadku białko szybko się ścina i smak pozostaje w mięsie, zaś w drugim przechodzi do rosołu.

xxxx – dodatkowe informacje

Sztukamięs czyli sztuka mięsa to klasyka kuchni polskiej obecnie trochę zapomniana. A szkoda, bo danie jest smaczne i niskokaloryczne, przynajmniej w wersji, którą ja preferuję. Danie to doceniano też na dworze cesarza Franciszka Józefa, wyborny Tafelspitz.

Na sztukamięs kupujemy dobre mięso wołowe, typu pręga, krzyżówka, rostbef czy antrykot.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sztuka mięsa w sosie gulaszowym
Następny przepis: Szwedzka Zapiekanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode