sztuka mięsa w sosie gulaszowym

sztuka mięsa w sosie gulaszowym

Zapraszamy do zapoznania się z naszym wykwintnym przepisem na sztukę mięsa w sosie gulaszowym. Jest to danie, które z pewnością zadowoli zarówno tradycyjnych miłośników kuchni domowej, jak i tych, którzy szukają nowych, zachwycających smaków. Odżywcze mięso w postaci jednolitej sztuki, podane w aromatycznym sosie gulaszowym, dostarcza bogactwa smaków i jest jednocześnie doskonałym źródłem białka. W zależności od preferencji, możemy również polecić warianty z sosem koperkowym czy pieczeniowym. Niezależnie od wyboru, ta propozycja daje gwarancję satysfakcji i staje się udanym punktem każdego domowego obiadu.

Składniki:

  • około 1 kg mięsa – tutaj użyłem schabowych z kawałkiem szynki
  • 1 marchewka, pokrojona w paseczki
  • 1 pietruszka, pokrojona w paseczki
  • kawałek selera, pokrojony w drobną kostkę
  • 1/2 pora, pokrojonego w pół talarki
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 przyprawy do gulaszu Knorr
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz prawdziwy do smaku
  • 1 torebka sosu pieczeniowego jasnego + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku

Sztuka mięsa w sosie gulaszowym – jak zrobić?

  1. Mięso oczyścić i pokroić jak na kotlety ale nie rozbijać. Po 1-2 minutach obsmaż lekko z każdej stronie na patelni.
  2. Do garnka wlej olej, podgrzej, dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Zeszklij. Dodaj podsmażone mięso, przyprawę do gulaszu, listek laurowy, groszek, pieprz i sól. Zalej wodą, żeby przykryć mięso. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  3. Na koniec gotowania rozrób w 1/2 szklanki zimnej wody sos pieczeniowy jasny i mąkę ziemniaczaną. Dodaj do sosu i zagotuj.

Podawaj np. z ziemniakami i buraczkami.

Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

ostatecznie sól na końcu bo sosy i przyprawy też nadają potrawie smaku i żeby nie przesolić


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szprycer arbuzowy
Następny przepis: Sztukamięs czyli sztuka mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode