Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran

Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran

Zapraszamy na prawdziwą francuską ucztę przygotowaną według przepisu Michel Moran – uznawanego szefa kuchni i cenionego doradcy smaku. Dzisiaj na naszym stole zagoszczą szpecle alzackie z warzywami, które stanowią esencję francuskiej kuchni. To połączenie tradycji Alzacji, czyli regionu we Francji, z którego pochodzą szpecle, z bogactwem smaków, jakie dają świeże warzywa. Takie przepisy mogą być wspaniałym pomysłem na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Szpecle alzackie z warzywami według Michela Morana to doskonała propozycja dla osób, które cenią wyrafinowane smaki i chcą tworzyć kulinaria na najwyższym poziomie.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 70 ml wody
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 30 g masła
  • odrobina oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • pieprz czarny mielony
  • sól morska

Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran – jak zrobić?

  1. Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki a następnie pora. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
  2. Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka i mieszamy. Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle. Do garnka z gotującą się osoloną wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty. Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnię wyławiamy je, odcedzamy i odkładamy do osobnego naczynia.
  3. Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy.

Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran – dodatkowe informacje

Przepis wykonany krok po kroku przez Michaela Moran dostępny jest na stronie Doradca Smaku pod adresem: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/138/doradca-smaku-odc-28-szpecle-alzackie-z-warzywami.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szparagi z boczkiem i sadzonym jajkiem
Następny przepis: SZPINAK DO OBIADU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode