Szparagi w sosie szodonowym
Szparagi w sosie szodonowym to propozycja pysznego i niebywale eleganckiego dania, które z powodzeniem podany może zostać podczas rodzinnej kolacji, jak i uroczystego przyjęcia. Starannie wyselekcjonowane, świeże szparagi otulone są tutaj aksamitnym sosem szodonowym, który swoją niepowtarzalną, subtelnie słodkawą nutą świetnie podkreśla smak warzyw. Nasz przepis przewiduje użycie kilku prostych składników, które razem tworzą prawdziwą symfonię smaku. Szparagi w sosie szodonowym to danie, które zachwyci każdego miłośnika nowoczesnej kuchni. Bogactwo smaku i aromatu tego dania z pewnością zaskoczy i rozkocha w sobie nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- sól, cukier do gotowania
- Sos szodonowy
- 4 żółtka
- 150 ml białego wina
- 150 ml bulionu – u mnie rosołek wegetariański
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Szparagi w sosie szodonowym – jak zrobić?
-
1.
Szparagi
• Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien.
• Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. -
2.
Sos
• Wino wymieszać z rosołkiem i mąką ziemniaczaną.
• Żółtka ubić w miseczce nad parą z gorącą wodą.
• Wlewać powoli wino cały czas ubijając.
• Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
• Gotowym polać ciepłe szparagi.
Szparagi w sosie szodonowym – dodatkowe informacje
Sosu nie należy odgrzewać, bo się zważy, dlatego trzeba zużyć go od razu (o co nie trudno, bo jest pyszny).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej
Następny przepis: Szparagi z boczkiem i sadzonym jajkiem