Szparagi w prostym sosie maślano – cytrynowym
Szparagi są delikatnym i eleganckim warzywem, które zasługuje na wyjątkową oprawę. Ta propozycja to prosty przepis na szparagi podane w lekkim sosie maślano-cytrynowym, który podkreśla ich subtelny smak, nie przytłaczając go. Sos jest mieszanką aksamitnej, roztopionej masła z odrobiną świeżego soku z cytryny, co daje delikatnie kwasny posmak. Ta kompozycja, łącząc prostotę i szlachetne składniki, tworzy danie idealne na wykwintną kolację czy lekki lunch. Prosty sos do szparagów, który stanowi podstawę przepisu, może być także doskonałym dodatkiem do innych warzyw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g masła
- 1 łyżka przyprawy – czosnek z natką pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo: osolony wrzątek
Szparagi w prostym sosie maślano – cytrynowym – jak zrobić?
- Żółtka, sok z cytryny, roztopione masło, przyprawę – czosnek z natką pietruszki miksuję blenderem do uzyskania gładkiego sosu, doprawiam solą i pieprzem. Szparagi myję, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki, wrzucam do osolonej wody, gotuję 7-10 minut – wedle upodobania chrupkości, wyjmuję na talerze, polewam sosem.
Sposób przygotowania:
1. Żółtka, sok z cytryny, roztopione masło, przyprawę – czosnek z natką pietruszki miksuję blenderem do uzyskania gładkiego sosu, doprawiam solą i pieprzem. Szparagi myję, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki, wrzucam do osolonej wody, gotuję 7-10 minut – wedle upodobania chrupkości, wyjmuję na talerze, polewam sosem.
Słowa kluczowe: prosty sos do szparagów, sos cytrynowy do szparagów
Szparagi w prostym sosie maślano – cytrynowym – dodatkowe informacje
Sos doprawiam tak aby był wyrazisty w smaku, ze sporą ilością pieprzu i soli