Szparagi w prostym sosie maślano - cytrynowym

Szparagi w prostym sosie maślano – cytrynowym

Szparagi są delikatnym i eleganckim warzywem, które zasługuje na wyjątkową oprawę. Ta propozycja to prosty przepis na szparagi podane w lekkim sosie maślano-cytrynowym, który podkreśla ich subtelny smak, nie przytłaczając go. Sos jest mieszanką aksamitnej, roztopionej masła z odrobiną świeżego soku z cytryny, co daje delikatnie kwasny posmak. Ta kompozycja, łącząc prostotę i szlachetne składniki, tworzy danie idealne na wykwintną kolację czy lekki lunch. Prosty sos do szparagów, który stanowi podstawę przepisu, może być także doskonałym dodatkiem do innych warzyw.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 żółtka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g masła
  • 1 łyżka przyprawy – czosnek z natką pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo: osolony wrzątek

Szparagi w prostym sosie maślano – cytrynowym – jak zrobić?

  1. Żółtka, sok z cytryny, roztopione masło, przyprawę – czosnek z natką pietruszki miksuję blenderem do uzyskania gładkiego sosu, doprawiam solą i pieprzem. Szparagi myję, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki, wrzucam do osolonej wody, gotuję 7-10 minut – wedle upodobania chrupkości, wyjmuję na talerze, polewam sosem.

Sposób przygotowania:
1. Żółtka, sok z cytryny, roztopione masło, przyprawę – czosnek z natką pietruszki miksuję blenderem do uzyskania gładkiego sosu, doprawiam solą i pieprzem. Szparagi myję, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki, wrzucam do osolonej wody, gotuję 7-10 minut – wedle upodobania chrupkości, wyjmuję na talerze, polewam sosem.

Słowa kluczowe: prosty sos do szparagów, sos cytrynowy do szparagów

Szparagi w prostym sosie maślano – cytrynowym – dodatkowe informacje

Sos doprawiam tak aby był wyrazisty w smaku, ze sporą ilością pieprzu i soli 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szopka z piernika
Następny przepis: Szparagi w boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode