Sznycle z szynki w sosie grzybowym
Zastanawialiście się kiedyś mknąc po codziennej rutynie, jak dobrze byłoby zakończyć dzień domowym, domowo przyrządzonym, aromatycznym obiadem? Proponujemy Wam przepis na sznycle wieprzowe z szynki w sosie grzybowym. Ta tradycyjna potrawa, podana z kaszą lub ziemniakami, stworzy doskonałe danie główne na rodzinny obiad. Subtelny smak szynki wieprzowej komponuje się idealnie z intensywnym aromatem sosu grzybowego, dając prawdziwe doznania kulinarne. Przepis jest prosty, a finalny efekt zaskakuje. Sznycle z szynki, połączone z sosie grzybowym, to kwintesencja domowej kuchni – prosta, szybka i smaczna.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gramów szynki
- 30 gramów grzybów suszonych (namaczamy na noc w wodzie)
- 150 ml kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki rozmarynu
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka mąki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz biały i czarny (ilość wg. upodobań)
- natka pietruszki
- 250 ml bulionu (dałam wołowy)
- łyżka oleju
- łyżeczka masła
Sznycle z szynki w sosie grzybowym – jak zrobić?
- Szynkę kroimy w cienkie kotleciki. Czosnek siekamy w talarki, dajemy do mięsa wraz z olejem i przyprawami. Marynujemy ok. 30 minut po czym obsmażamy z każdej strony. Podgrzewany bulion, dodajemy mięso i dusimy na małym ogniu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Odsączamy grzyby, kroimy i dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy i dodajemy do mięsa. Kiedy szynka będzie miękka dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Gotujemy chwilę i doprawiamy do smaku.
Sznycle z szynki w sosie grzybowym – dodatkowe informacje
W ten sam sposób można przygotować sznycle wieprzowe z szynki. Zanim dodamy śmietanę do sosu warto zahartować ją odrobiną gorącego wywaru.