Sznycle z szynki w sosie grzybowym

Sznycle z szynki w sosie grzybowym

Zastanawialiście się kiedyś mknąc po codziennej rutynie, jak dobrze byłoby zakończyć dzień domowym, domowo przyrządzonym, aromatycznym obiadem? Proponujemy Wam przepis na sznycle wieprzowe z szynki w sosie grzybowym. Ta tradycyjna potrawa, podana z kaszą lub ziemniakami, stworzy doskonałe danie główne na rodzinny obiad. Subtelny smak szynki wieprzowej komponuje się idealnie z intensywnym aromatem sosu grzybowego, dając prawdziwe doznania kulinarne. Przepis jest prosty, a finalny efekt zaskakuje. Sznycle z szynki, połączone z sosie grzybowym, to kwintesencja domowej kuchni – prosta, szybka i smaczna.

Składniki:

  • 500 gramów szynki
  • 30 gramów grzybów suszonych (namaczamy na noc w wodzie)
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka mąki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz biały i czarny (ilość wg. upodobań)
  • natka pietruszki
  • 250 ml bulionu (dałam wołowy)
  • łyżka oleju
  • łyżeczka masła

Sznycle z szynki w sosie grzybowym – jak zrobić?

  1. Szynkę kroimy w cienkie kotleciki. Czosnek siekamy w talarki, dajemy do mięsa wraz z olejem i przyprawami. Marynujemy ok. 30 minut po czym obsmażamy z każdej strony. Podgrzewany bulion, dodajemy mięso i dusimy na małym ogniu.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Odsączamy grzyby, kroimy i dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy i dodajemy do mięsa. Kiedy szynka będzie miękka dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Gotujemy chwilę i doprawiamy do smaku.

Sznycle z szynki w sosie grzybowym – dodatkowe informacje

W ten sam sposób można przygotować sznycle wieprzowe z szynki. Zanim dodamy śmietanę do sosu warto zahartować ją odrobiną gorącego wywaru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sznycle z indyka
Następny przepis: Szopka z piernika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode