Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
Jeśli szukasz dania, które będzie odświeżającą zmianą w twoim repertuarze kulinarnym, ten przepis na Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym jest właśnie dla ciebie. Coś więcej niż tradycyjny kotlet, te soczyste sznycle z indyka są podawane z niezwykle kremowym sosem serowo-porowym, który doda twojemu posiłkowi wyjątkowej głębi smaku. Roladki z indyka smakują jeszcze lepiej, kiedy są podawane w sosie serowym. Dzięki swojej subtelnej, ale satysfakcjonującej kombinacji smaków, to danie na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 g filetów z indyka
- 1 por
- 3 łyżki masła
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml słodkiej śmietanki 12%
- 50 g startego parmezanu
- sól morska do smaku
- biały pieprz do smaku
- zielona czubrica do smaku
- wiórki masła do mięsa
Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym – jak zrobić?
- Sznycle myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy z jednej strony czubrycą zieloną. Odstawiamy na 15 minut. Umyty por kroimy w cienkie krążki, kilka odkładamy. Sznycle układamy w parowarze, posypujemy cieniutko krążkami odłożonego pora na wierzch, kładziemy wiórki masa i gotujemy 15 minut.
- Resztę pora dusimy w rondlu na roztopionym maśle. Gdy będzie szklisty, wlewamy wino, solimy i doprawiamy pieprzem. Odparowujemy do połowy objętości, zalewamy śmietanką, gotujemy chwilę, aż zacznie gęstnieć. Wsypujemy parmezan, zestawiamy z ognia. Polewamy sznycle na talerz i podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Słowa kluczowe: sos serowy do indyka, roladki z indyka w sosie serowym
Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym – dodatkowe informacje
Jeśli nie masz parowaru, sznycle możesz uduś na patelni z odrobiną masła. Jeśli nie masz parmezanu, zastąp go zwykłym serem żółtym.