Sznycle z indyka nadziane mięsem mielonym
Składniki:
- 5 sztuk sznycli z indyka
- musztarda sarepska
- około 200 g przyprawionego już mięsa mielonego (u mnie też z indyka)
- sól i pieprz świeżo zmielony
- mąka tortowa do obtoczenia
- do sosu śmietanka 30% oraz mąka tortowa
- kawałek cebulki
- korzeń pietruszki
Sznycle z indyka nadziane mięsem mielonym – jak zrobić?
-
1.
Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, a następnie nakładamy bryłkę mięsa mielonego, które wcześniej przyprawiliśmy ( u mnie to było 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, dupka startej cebuli oraz 2 łyżeczki majeranku roztartego w dłoniach ) zawijamy w rulon, ściśle owijając nicią. Postępujemy tak ze wszystkimi sznycelkami.
-
2.
Rozgrzewamy patelnie z oliwą, obsmażamy roladki z każdej strony.
-
3.
Następnie dokładamy po kawałeczku cebulki i podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy z 10 min.
-
4.
W garnczku nastawiamy wodę, kiedy się zagotuje dosypujemy naturalnej jarzynki z solą, dodajemy kawałek korzenia pietruszki oraz przekładamy nasze roladki razem z zawartością z patelni.
-
5.
W garnuszku rozrabiamy 1 łyżkę maki razem ze 2-3 łyżkami śmietanki i wlewamy przez sitko do graczka. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze z 5 min.
Sznycle z indyka nadziane mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Podajemy z kaszą lub ziemniaczkami, surówka lub jak u nas marchewka z wody. Smacznego!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sznycle z Indyka
Następny przepis: Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym