Sznycle Wołowe z Nalewką Brzoskwiniową Babuni
Składniki:
- 8 plasterków wołowiny / czyli 1 porcja sklepowej ligawy, oszukanej polędwicy
- 1 biały por pokrojony w krążki
- 7 sztuk dużej cebuli pokrojonej w talarki
- 2 kostki bulionowe drobiowo-wołowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzącej wody
- 1 i 3/4 szklanki nalewki Babuni brzoskwiniowej
- 3 listki laurowe pokruszone
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- Pieprz kolorowy
- Słodka mielona papryka
- Jarzynka
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki mąki
- Kasza jęczmienna lub gryczana 1 torebka
Sznycle wołowe z nalewką brzoskwiniową babuni – jak zrobić?
- Cebulę i por zasypać 1 łyżką Kucharka, wymieszać i odstawić. Wołowinę skropić delikatnie olejem i oprószyć z obu stron pieprzem i papryką słodką. Nie solić. Odstawić na 1 godzinkę, to zależy ile mamy czasu, czasami robię po 30 minutach. Sznycle otaczać w mące z obu stron dokładnie i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Rondel do zapiekania posmarować lekko masłem, samo dno, ułożyć warstwę cebuli z porem i na niej ułożyć warstwę obsmażonych sznycli.
- Znów cebula z porem, wrzucić listki i ziele angielskie.
- Ułożyć sznycle i przykryć cebulą z porem.
- Na tłuszcz ze smażenia sznycli wlać 1 szklankę nalewki lub wina i zdeglasować, jak wchłonie całą zawartosć z patelni, przelać do rondla.
- Wlać bulion i 3/4 szklanki nalewki brzoskwiniowej.
- Rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 2,06 minut.
- Co 30 minut zaglądam, polewam sosem wierzch i sprawdzam smak, dodałam jeszcze 0,5 łyżki Vegety.
- Ok. 7 minut przed końcem pieczenia dodaję smietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną i sosem z pieczenia. Mieszam i zapiekam jeszcze 7 minut.
- W wodzie ugotować kaszę gryczaną lub jęczmienną z dodatkiem masła i Vegety.
- Po osączeniu dodaję do niej trochę zagęszczonego sosu z pieczenia, tyle, aby była wigotna ale się dobrze trzymała, nakładam do flaczarek i wykładam porcje na talerz.
- Podałam ze swojskim ogórkiem kiszonym.
Sposób przygotowania:
Cebulę i por zasypać 1 łyżką Kucharka, wymieszać i odstawić. Wołowinę skropić delikatnie olejem i oprószyć z obu stron pieprzem i papryką słodką. Nie solić. Odstawić na 1 godzinkę, to zależy ile mamy czasu, czasami robię po 30 minutach. Sznycle otaczać w mące z obu stron dokładnie i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Rondel do zapiekania posmarować lekko masłem, samo dno, ułożyć warstwę cebuli z porem i na niej ułożyć warstwę obsmażonych sznycli. Znów cebula z porem, wrzucić listki i ziele angielskie. Ułożyć sznycle i przykryć cebulą z porem. Na tłuszcz ze smażenia sznycli wlać 1 szklankę nalewki lub wina i zdeglasować, jak wchłonie całą zawartosć z patelni, przelać do rondla. Wlać bulion i 3/4 szklanki nalewki brzoskwiniowej. Rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 2,06 minut. Co 30 minut zaglądam, polewam sosem wierzch i sprawdzam smak, dodałam jeszcze 0,5 łyżki Vegety. Ok. 7 minut przed końcem pieczenia dodaję smietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną i sosem z pieczenia. Mieszam i zapiekam jeszcze 7 minut. W wodzie ugotować kaszę gryczaną lub jęzmienną z dodatkiem masła i Vegety. Po osączeniu dodaję do niej trochę zagęszczonego sosu z pieczenia, tyle, aby była wigotna ale się dobrze trzymała, nakładam do flaczarek i wykładam porcje na talerz. Podałam ze swojskim ogórkiem kiszonym.
Sznycle Wołowe z Nalewką Brzoskwiniową Babuni – dodatkowe informacje
Zamiast nalewki babuni brzoskwiniowej, można użyć również czerwonego wina lub piwa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym
Następny przepis: Sznycle z Indyka