Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym
Przygotowanie doskonałego posiłku nie musi być trudne. Dziś prezentujemy przepis na Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym. Jest to przepis wykwintny i jednocześnie prosty w przygotowaniu. Kwintesencją tego dnia jest sznycel wieprzowy, zarumieniony do perfekcji, podawany z soczystymi pieczarkami. Całość dopełnia bogaty, kremowy sos śmietanowy, który dodaje potrawie pełni smaku i elegancji. To danie doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, jak na przykład puree ziemniaczane czy świeże warzywa. Z pewnością sznycel z pieczarkami zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czy jesteś gotowy, aby rozpocząć kulinarne przygody?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka)
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- margaryna do smażenia
- 1 duża śmietana 18% (330 g)
- około 200 g pieczarek
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej (np. wrocławskiej)
- przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek
- przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały
Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- Do garnuszka wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Mieszając zagotować i na wolnym ogniu pozostawić, mieszając przez jakiś czas, żeby sos dobrze przeszedł pieczarkami. Żeby smak sosu był wyrazisty nie należy żałować mu majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki. Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą i pieprzem. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną ułożyć filety. Smażyć krótko z obu stron (do zarumienienia). Na gotowy sznycel nałożyć dużą porcję sosu śmietanowego z pieczarkami.
xxxx – dodatkowe informacje
Piersi z indyka można zastąpić piersiami z kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szneka z glancem
Następny przepis: Sznycle Wołowe z Nalewką Brzoskwiniową Babuni