Szneka z glancem
Szneka z glancem to tradycyjna, polska potrawa, której smak z pewnością pokocha każdy wielbiciel słodkości. To wspaniała, lekka i puszysta propozycja na pyszne, domowe ciasto. Dodatek glancu nadaje sznekom niepowtarzalnego charakteru oraz eleganckiego wyglądu. Niezwykły aromat i wyśmienity smak szneki z glancem sprawiają, że jest to idealna propozycja na różnego rodzaju okazje. Bez względu na to, czy planujesz rodzinne spotkanie, czy ważne przyjęcie – szneka z glancem zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie tego ciasta to czysta przyjemność, a zapach pieczonej szneki unosi się po całym domu, tworząc niepowtarzalny, domowy nastrój.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na rozczyn:
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 całe jajo
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Składniki na kruszonkę:
- 70 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- skórka otarta z całej cytryny
Szneka z glancem – jak zrobić?
Szneka z glancem – dodatkowe informacje
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sześcioskładnikowa sałatka z porem, selerem konserwowym, ananasem
Następny przepis: Sznycel drobiowy à la wiedeński