Szneka z glancem

Szneka z glancem

Szneka z glancem to tradycyjna, polska potrawa, której smak z pewnością pokocha każdy wielbiciel słodkości. To wspaniała, lekka i puszysta propozycja na pyszne, domowe ciasto. Dodatek glancu nadaje sznekom niepowtarzalnego charakteru oraz eleganckiego wyglądu. Niezwykły aromat i wyśmienity smak szneki z glancem sprawiają, że jest to idealna propozycja na różnego rodzaju okazje. Bez względu na to, czy planujesz rodzinne spotkanie, czy ważne przyjęcie – szneka z glancem zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie tego ciasta to czysta przyjemność, a zapach pieczonej szneki unosi się po całym domu, tworząc niepowtarzalny, domowy nastrój.

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 całe jajo
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Składniki na kruszonkę:
  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • skórka otarta z całej cytryny

Szneka z glancem – jak zrobić?

Szneka z glancem – dodatkowe informacje

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sześcioskładnikowa sałatka z porem, selerem konserwowym, ananasem
Następny przepis: Sznycel drobiowy à la wiedeński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode