Szczupak w śmietanie
Miłośnicy ryb z pewnością docenią ten przepis na szczupaka w śmietanie – danie wyrafinowane, ale jednocześnie nieskomplikowane do przygotowania. Szczupak pieczony w śmietanie to połączenie delikatnego mięsa ryby z lekko słodkawym, kremowym sosem, które razem tworzą harmonijną całość. Ideałem będzie tu świeży szczupak, którego podamy w towarzystwie ziemniaków, czy warzyw na parze. Ważna jest także umiejętność wyfiletowania szczupaka, by uwolnić mięso od ości – to klucz do idealnego dania. Jest to przepis pochodzący z polskiej kuchni tradycyjnej, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 800 gram szczupakowych dzwonków
- 1 duża śmietana o zawartości 18%
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 średniej wielkości cebula
- mąka do panierowania
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, 1/2 sztuki cytryny, ząbek czosnku
Szczupak w śmietanie – jak zrobić?
- Dzwonki szczupaka umyłam, posypałam solą, pierzem, skropiłam sokiem z cytryny, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostawiłam na 2 godziny w lodówce. Olej podgrzałam, dzwonka panierowałam w mące, usmażyłam na złocisty kolor, przełożyłam do naczynia. Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam. Do garnuszka wlałam szklankę bulionu , dodałam zeszkloną cebulkę, i na koniec śmietanę. Dokładnie wymieszałam, żeby śmietana nie zważyła się. Tak przygotowanym sosem polałam szczupaka. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Dobrze jest wyfiletować szczupaka zamiast podawać go w dzwonkach
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniaczkami
Następny przepis: Sześcioskładnikowa sałatka z porem, selerem konserwowym, ananasem