Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniaczkami
Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniakami to doskonały wybór zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na wieczorny posiłek po ciężkim dniu. Drobne kawałki soczystego kurczaka, aksamitnie miękkie młode ziemniaki oraz starannie dobrana mieszanka przypraw, udzielają temu daniu niezwykłego charakteru. Odkryj niezwykłą prostotę przygotowania i wyjątkowego smaku szaszłyków drobiowych z patelni. To jest ten przepis, który zachwyci nie tylko miłośników mięsa, ale i tych, którzy szukają nowych, niebanalnych kombinacji smaków. Przekonaj się sam, jak niewiele trzeba, aby cieszyć się domowymi szaszłykami z kurczaka na patelni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na 3 osoby:
- 1 kg ziemniaków
- koperek
- łyżka masła
- sól
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawa do gyrosa ok. 1 łyżka
- 6 patyczków do szaszłyków
- olej do smażenia
Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniaczkami – jak zrobić?
- Mięso pokroić w paski o szerokości 1,5-2 cm, włożyć do miski skropić sosem sojowym, odstawić na godzinę do lodówki (można na całą noc).
- Oprószyć przyprawą i nawlec na patyczki jak węże, usmażyć na oleju na złoty kolor.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, polać masłem, posypać koperkiem.
- Podawać z ulubioną surówką i szaszłykami.
Szaszłyki z patelni z młodymi ziemniaczkami – dodatkowe informacje
Szaszłyki możemy upiec na grillu.