Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Czas na kolorowy i smakowity obiad? Nasze szaszłyki z kurczakiem i warzywami będą idealne! Ten przepis to świetna propozycja nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci, które często zmagają się z jedzeniem warzyw. Bogactwo smaków i aromatów zamknięte w kawałkach kurczaka oraz soczystych warzywach sprawi, że posiłek stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. To nie tylko doskonały sposób na zdrowy i pełnowartościowy obiad, ale również na przyjemne spędzenie czasu z bliskimi przy grillu lub ognisku. Bez względu na okoliczności, szaszłyki z kurczaka i warzyw zawsze będą strzałem w dziesiątkę!
admin
Składniki:
- patyczki do szaszłyków
- 1 filet z kurczaka
- przyprawa do grilla
- zioła prowansalskie
- przyprawa do gyrosa
- 1/2 papryki świeżej
- 4 ząbki czosnku
- cebula czerwona
- 6 pieczarek
- kawałek zielonego ogórka
- oliwa z oliwek
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – jak zrobić?
- Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy w małe kawałki, oprószamy w przyprawach. Odstawiamy do marynowania do lodówki na 2 godziny.
- Pieczarki, cebulę, paprykę, czosnek oraz ogórka kroimy w średnie kawałki.
- Na patyczki nabijamy mięso oraz warzywa.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wkładamy szaszłyki do naczynia i całość wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na ok 20 minut.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami są idealnym daniem dla dzieci. Można je podawać z pieczonymi ziemniaczkami, co sprawia, że danie staje się bardziej sycące i smaczne. Szaszłyki z kurczaka i warzyw to także świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do dziecięcej diety. Dzięki temu danie jest bardziej zdrowe i pożywne. Z pewnością wszyscy będą zachwyceni smakiem i wyglądem tych szaszłyków. Polecamy!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki z grillowanym czosnkiem
Następny przepis: Szaszłyki z kurczaka z warzywami