Szaszłyki z indykiem i boczkiem

Szaszłyki z indykiem i boczkiem

Szukając oryginalnych i smakowitych pomysłów na grilla, dobrze jest czasem odkryć coś nowego. Szaszłyki z indykiem i boczkiem, to prawdziwy majstersztyk sztuki grillowania. Dzięki połączeniu delikatnego, ale jednocześnie wyrazistego mięsa indyka z doskonale doprawionym boczkiem, uzyskujemy przysmak, który rozpływa się w ustach. Doskonale sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu czy ogrodowym grillu, nadając im wyjątkowy charakter. Ten dyniowy przysmak stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych szaszłyków wieprzowych. Szaszłyki z indykiem i boczkiem to połączenie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 300g filetów z indyka
  • 250g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6-7 małych cebul
  • przyprawa do szaszłyków
  • wegeta do posypania cebuli i papryki
  • olej

Szaszłyki z indykiem i boczkiem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę do szaszłyków wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju. Mięso z indyka pokroić w grubą kostkę, boczek w plastry o grubości ok. 1 cm – wymieszać w przyprawie. Papryki pokroić w większe kawałki, cebulę w plastry o grubości ok. 1 cm – posypać wegetą.
    Mięso, boczek, papryki i cebulę nabijać na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.
    Układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową, przykryć szaszłyki folią.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez około 30 min.
    Po tym czasie odkryć i piec jeszcze przez ok. 10 min.

Słowa kluczowe: szaszłyki wieprzowe z boczkiem

Szaszłyki z indykiem i boczkiem – dodatkowe informacje

Szaszłyki można podawać z ziemniakami, ryżem lub samodzielnie jako danie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szaszłyki z glazurowanych owoców z musem truskawkowym
Następny przepis: Szaszłyki z grillowanym czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode