Szaszłyki z indykiem i boczkiem
Szukając oryginalnych i smakowitych pomysłów na grilla, dobrze jest czasem odkryć coś nowego. Szaszłyki z indykiem i boczkiem, to prawdziwy majstersztyk sztuki grillowania. Dzięki połączeniu delikatnego, ale jednocześnie wyrazistego mięsa indyka z doskonale doprawionym boczkiem, uzyskujemy przysmak, który rozpływa się w ustach. Doskonale sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu czy ogrodowym grillu, nadając im wyjątkowy charakter. Ten dyniowy przysmak stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych szaszłyków wieprzowych. Szaszłyki z indykiem i boczkiem to połączenie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300g filetów z indyka
- 250g wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6-7 małych cebul
- przyprawa do szaszłyków
- wegeta do posypania cebuli i papryki
- olej
Szaszłyki z indykiem i boczkiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Przyprawę do szaszłyków wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju. Mięso z indyka pokroić w grubą kostkę, boczek w plastry o grubości ok. 1 cm – wymieszać w przyprawie. Papryki pokroić w większe kawałki, cebulę w plastry o grubości ok. 1 cm – posypać wegetą.
Mięso, boczek, papryki i cebulę nabijać na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.
Układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową, przykryć szaszłyki folią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez około 30 min.
Po tym czasie odkryć i piec jeszcze przez ok. 10 min.
Słowa kluczowe: szaszłyki wieprzowe z boczkiem
Szaszłyki z indykiem i boczkiem – dodatkowe informacje
Szaszłyki można podawać z ziemniakami, ryżem lub samodzielnie jako danie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki z glazurowanych owoców z musem truskawkowym
Następny przepis: Szaszłyki z grillowanym czosnkiem