Szaszłyki z glazurowanych owoców z musem truskawkowym
Zapraszamy do odkrycia wykwintnej propozycji kulinarnej – Szaszłyki z glazurowanych owoców z musem truskawkowym. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych szaszłyków, idealna na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu. Wyjątkowość tego przepisu polega na procesie glazurowania owoców, który nadaje im niepowtarzalny, słodki smak i błysk. Muś truskawkowy dodatkowo podkreśla smak owoców, dodając jednocześnie delikatnej kremowości. Pachnące, kolorowe i pełne smaku szaszłyki to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy cenią sobie kreatywne podejście do gotowania. Wystarczy kilka prostych składników, aby cieszyć się niezwykle oryginalnym daniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 banan
- 1/4 świeżego ananasa (lub 1/2 ananasa z puszki)
- 2 kiwi
- kiść czerwonych winogron
- Glazura:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 1/2 łyżki naturalnego miodu
- świeżo zmielona przyprawa do kawy i deserów lub utłuczone w moździerzu: goździki, kardamon, cynamon, ziarenka wanilii
- Mus truskawkowy:
- 1 szklanka truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 1 szklanka śmietany kremówki (lub bita śmietana w sprayu)
- wiórki gorzkiej czekolady (do posypania śmietany)
- patyczki do szaszłyków
Szaszłyki z glazurowanych owoców z musem truskawkowym – jak zrobić?
- Jabłko, kiwi, banana, ananasa i gruszkę obieramy ze skórki. Z gruszki i jabłka usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy winogrona. Z miodu, cytryny i przyprawy robimy glazurę i zalewamy nią owoce. Delikatnie mieszamy. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków i opiekamy na grillu z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
- Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
- Na talerzu układamy gorące szaszłyki.
- Podajemy z musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany oprószonym wiórkami gorzkiej czekolady.
Szaszłyki z glazurowanych owoców z musem truskawkowym – dodatkowe informacje
Poza sezonem letnim szaszłyki można przyrządzić na grillowej patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SZASZŁYKI WARZYWNE BEZ PIECZENIA
Następny przepis: Szaszłyki z indykiem i boczkiem