Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach
Chcesz zaskoczyć swoich gości nieoczywistym wyborem dla grilla? Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach to pomysł dla ciebie. Nietypowe połączenie ryb, soczystych warzyw i chrupiącej skórki ziemniaków to eksplozja smaków dla każdego wielbiciela kuchni. Szaszłyki rybne są nie tylko smaczne, ale i niesamowicie zdrowe – doskonałe źródło białka i Omega-3. To danie doskonale sprawdzi się na weekendowym grillu, ale także jako lekka kolacja. Postaw na oryginalność i zachwyć swoich gościmi niebanalnym połączeniem smaków na jednym talerzu!
admin
Składniki:
- 3 małe filety z dorsza razem ok. 500 g
- 2 średnie czerwone cebule pokrojone w ósemki
- 1/2 szt papryki czerwonej
- 10 szt małych pieczarek – same kapelusze + łyżeczka masła do ich przesmażenia
- 4 cieniutkie plasterki sparzonej cytryny
- przyprawy do ryby : sól, pieprz biały, czosnek granulowany, papryka słodka
- olej do skropienia ryby i do wysmarowania naczynia do zapiekania
- pozostałe produkty :
- 4 – 5 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w talarki
- 2 łyżeczki masła
- przyprawy do ziemniaków : sól, pieprz ziołowy, koperek suszony
- bułka tarta do wysypania naczynia
Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach – jak zrobić?
-
Umyte i oskrobane filety osuszyć w papierowym ręczniku, podzielić na kawałki takie, które można złożyć, posolić, posypać pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, skropić olejem i odtawić na 15 minut do lodówki.
W tym czasie lekko posolić i przesmażyć na maśle kapelusze pieczarek, ziemniaczane talarki wymieszać z przyprawami, wyłożyć w wysmarowanym i obsypanym bułką tartą naczyniu.
Na wierzch ułożyć kawałeczki masła, podlać małą ilością wody, zapiec przykryte folią przez 25 minut, w trakcie spryskać ze dwa razy wodą.Rybę poprzekładać kawałkami cytryny i nadziać na patyczki razem z pieczarkami, cebulą, papryką.
- Na wpół upieczonych ziemniakach ułożyć szaszłyki i ponownie wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut, piec w temp. 180 stopni.
- Smacznego !
xxxx – dodatkowe informacje
Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach
Do takiej zapiekanki jak najbardziej pasuje surówka o zdecydowanym smaku, z kapusty kiszonej lub czarnej rzepy. W moim przypadku dodana do szaszłyków papryka i cebula była na wpół chrupiąca, jeżeli chcemy mieć miękkie, to należy je najpierw zblanszować, zanurzając na kilka minut we wrzątku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry
Następny przepis: Szaszłyki owocowe