Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach

Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach

Chcesz zaskoczyć swoich gości nieoczywistym wyborem dla grilla? Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach to pomysł dla ciebie. Nietypowe połączenie ryb, soczystych warzyw i chrupiącej skórki ziemniaków to eksplozja smaków dla każdego wielbiciela kuchni. Szaszłyki rybne są nie tylko smaczne, ale i niesamowicie zdrowe – doskonałe źródło białka i Omega-3. To danie doskonale sprawdzi się na weekendowym grillu, ale także jako lekka kolacja. Postaw na oryginalność i zachwyć swoich gościmi niebanalnym połączeniem smaków na jednym talerzu!

Składniki:

  • 3 małe filety z dorsza razem ok. 500 g
  • 2 średnie czerwone cebule pokrojone w ósemki
  • 1/2 szt papryki czerwonej
  • 10 szt małych pieczarek – same kapelusze + łyżeczka masła do ich przesmażenia
  • 4 cieniutkie plasterki sparzonej cytryny
  • przyprawy do ryby : sól, pieprz biały, czosnek granulowany, papryka słodka
  • olej do skropienia ryby i do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • pozostałe produkty :
  • 4 – 5 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w talarki
  • 2 łyżeczki masła
  • przyprawy do ziemniaków : sól, pieprz ziołowy, koperek suszony
  • bułka tarta do wysypania naczynia

Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach – jak zrobić?

  1. Umyte i oskrobane filety osuszyć w papierowym ręczniku, podzielić na kawałki takie, które można złożyć, posolić, posypać pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, skropić olejem i odtawić na 15 minut do lodówki.

    W tym czasie lekko posolić i przesmażyć na maśle kapelusze pieczarek, ziemniaczane talarki wymieszać z przyprawami, wyłożyć w wysmarowanym i obsypanym bułką tartą naczyniu.

    Na wierzch ułożyć kawałeczki masła, podlać małą ilością wody, zapiec przykryte folią przez 25 minut, w trakcie spryskać ze dwa razy wodą.

    Rybę poprzekładać kawałkami cytryny i nadziać na patyczki razem z pieczarkami, cebulą, papryką.

  2. Na wpół upieczonych ziemniakach ułożyć szaszłyki i ponownie wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut, piec w temp. 180 stopni.
  3. Smacznego !

xxxx – dodatkowe informacje

Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach

Do takiej zapiekanki jak najbardziej pasuje surówka o zdecydowanym smaku, z kapusty kiszonej lub czarnej rzepy. W moim przypadku dodana do szaszłyków papryka i cebula była na wpół chrupiąca, jeżeli chcemy mieć miękkie, to należy je najpierw zblanszować, zanurzając na kilka minut we wrzątku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry
Następny przepis: Szaszłyki owocowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode