Szaszłyki panierowane z patelni
Szukasz nowego, innowacyjnego pomysłu na tradycyjne szaszłyki? Pozwól się zainspirować przepisem na szaszłyki panierowane z patelni. W połączeniu z ulubionymi dodatkami, te kąski mięsne pokryte warstwą chrupiącej panierki to kompozycja, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika grillowania. To atrakcyjna alternatywa dla standardowych szaszłyków, które możemy przyrządzać nie tylko na otwartym ogniu, ale także w zaciszu własnej kuchni. Ten przepis jest łatwy do przyswojenia, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje kulinarnych oczekiwania. Spróbuj tego przepisu już dziś i podkręć swoją kreatywność w kuchni.
admin
Składniki:
- Szaszłyki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 150 g sera żółtego
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz, ostra papryka, ząbek czosnku, ewentualnie przyprawa do kurczaka
- Panierka:
- jajko
- bułka tarta
- Dodatkowo:
- olej (spora ilość)
- patyczki do szaszłyków
Szaszłyki panierowane z patelni – jak zrobić?
-
Szaszłyki:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski i doprawiamy przyprawami.
- Ser kroimy w kostkę, takiej samej wielkości jak kurczaka.
- Ugotowane ziemniaki (ale nie rozgotowane) kroimy na kawałki wielkości pozostałych składników.
-
Panierka:
- Przygotować 2 miski.
- Do jednej wbić rozmącone jajko, w drugiej wysypać bułkę tartą.
- Nabijać na patyczki składniki w dowolnej kolejności.
- Szaszłyki panierujemy w jajku i bułce tartej.
- Smażymy na patelni wypełnionej w połowie olejem.
- Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy.
Szaszłyki panierowane z patelni – dodatkowe informacje
• Można użyć mrożonych kuleczek ziemniaczanych.
• Ser najlepiej wybrać o intensywniejszym smaku, np. Radamer czy Ementaler, wówczas szaszłyki będą bardziej wyraziste.
• Podczas smażenia ser zmieni swoją wielkość, ponieważ czekając, aż mięso zrobi się w środku, ser topi się. Dlatego jeśli w gotowych szaszłykach zależy nam na równych kawałkach składników, to ser możemy pokroić w nieco większe kawałki, aby na patelni „zrównały się” z kurczakiem.
• Warto zrobić własny sos czosnkowy, który przygotowujemy na samym początku, aby zdążył się schłodzić w lodówce i przegryźć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki owocowe
Następny przepis: SZASZŁYKI WARZYWNE BEZ PIECZENIA