Szaszłyki panierowane z patelni

Szaszłyki panierowane z patelni

Szukasz nowego, innowacyjnego pomysłu na tradycyjne szaszłyki? Pozwól się zainspirować przepisem na szaszłyki panierowane z patelni. W połączeniu z ulubionymi dodatkami, te kąski mięsne pokryte warstwą chrupiącej panierki to kompozycja, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika grillowania. To atrakcyjna alternatywa dla standardowych szaszłyków, które możemy przyrządzać nie tylko na otwartym ogniu, ale także w zaciszu własnej kuchni. Ten przepis jest łatwy do przyswojenia, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje kulinarnych oczekiwania. Spróbuj tego przepisu już dziś i podkręć swoją kreatywność w kuchni.

Składniki:

  • Szaszłyki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 150 g sera żółtego
  • kilka ziemniaków
  • sól, pieprz, ostra papryka, ząbek czosnku, ewentualnie przyprawa do kurczaka
  • Panierka:
  • jajko
  • bułka tarta
  • Dodatkowo:
  • olej (spora ilość)
  • patyczki do szaszłyków

Szaszłyki panierowane z patelni – jak zrobić?

  1. Szaszłyki:

    • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
    • Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski i doprawiamy przyprawami.
    • Ser kroimy w kostkę, takiej samej wielkości jak kurczaka.
    • Ugotowane ziemniaki (ale nie rozgotowane) kroimy na kawałki wielkości pozostałych składników.
  2. Panierka:

    • Przygotować 2 miski.
    • Do jednej wbić rozmącone jajko, w drugiej wysypać bułkę tartą.
    • Nabijać na patyczki składniki w dowolnej kolejności.
    • Szaszłyki panierujemy w jajku i bułce tartej.
    • Smażymy na patelni wypełnionej w połowie olejem.
    • Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy.

Szaszłyki panierowane z patelni – dodatkowe informacje

• Można użyć mrożonych kuleczek ziemniaczanych.
• Ser najlepiej wybrać o intensywniejszym smaku, np. Radamer czy Ementaler, wówczas szaszłyki będą bardziej wyraziste.
• Podczas smażenia ser zmieni swoją wielkość, ponieważ czekając, aż mięso zrobi się w środku, ser topi się. Dlatego jeśli w gotowych szaszłykach zależy nam na równych kawałkach składników, to ser możemy pokroić w nieco większe kawałki, aby na patelni „zrównały się” z kurczakiem.
• Warto zrobić własny sos czosnkowy, który przygotowujemy na samym początku, aby zdążył się schłodzić w lodówce i przegryźć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szaszłyki owocowe
Następny przepis: SZASZŁYKI WARZYWNE BEZ PIECZENIA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode