szaszłyki na przyjęcie
Spotkanie ze znajomymi nad grill, weekendowy lunch na świeżym powietrzu czy domowe przyjęcie? Świetnym pomysłem na tę okazję są szaszłyki. To danie nie tylko smaczne, ale też proste do przygotowania. Szaszłyki z kurczaka są niskokaloryczne, zdrowe i łatwo przyswajalne. Mogą stanowić główne danie na imprezie lub uzupełnienie menu BBQ. Najważniejsze w szaszłykach jest dobre przyprawienie mięsa i dobór odpowiednich dodatków. Wybór składników zależy od osobistych upodobań – warto eksperymentować, mieszając różne smaki i aromaty. Dzięki temu każdy szaszłyk będzie wyjątkowy. Zapraszamy do sprawdzenia naszego przepisu na szaszłyki na przyjęcie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram filetów z kurczaka
- kolorowa papryka
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone
- sól
- przyprawa do grilla i gyrosa
- długie patyczki do szaszłyków
Szaszłyki na przyjęcie – jak zrobić?
- Filety z kurczaka umyj i osusz. Następnie przetnij na pół i każdy plaster pokrój na duże kostki.
- Wrzuć pokrojone filety do miski i obsyp przyprawami.
-
Papryki umyj i wyjmij gniazda nasienne. Potnij na duże kwadraty takie jak filety z kurczaka.
Oliwki, cebulę i ogórki pokrój na grubsze plastry. -
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno mięso, paprykę, mięso, cebulę, mięso, ogórek, itd.
Tak przygotowane szaszłyki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Można przykryć je po upieczeniu folią aluminiową, aby były soczyste.
Szaszłyki możemy również upiec na grillu elektrycznym jak i ogrodowym.
szaszłyki na przyjęcie – dodatkowe informacje
Do szaszłyków kurczaka na imprezę można dodawać ulubione składniki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki drobiowe z pieczarkami, cukinią, papryką i pomidorkami
Następny przepis: Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry