Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry
Składniki:
- Na 7-8 szaszłyków (2-3 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 7-8 pomidorków koktajlowych
- 7-8 małych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
- 7-8 patyczków do szaszłyków
- Ryż:
- 200 g białego ryżu (2 saszetki)
- 1 cukinia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry – jak zrobić?
-
1.
Szaszłyki: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem granulowanym. Warzywa umyć, cukinię pokroić w pół plasterki (około 1cm), paprykę w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nabijać składniki w dowolnej kolejności, na przykład mięso, cebula, cukinia, mięso, papryka, pomidor, pieczarka, mięso. Każdego szaszłyka oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć szaszłyki przez około 5 minut na wolnym ogniu z każdej strony.
-
2.
Ryż: W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, dodając soli. Wyjąć z torebeczek. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i smażyć cukinię aż do zmięknięcia. Następnie dodać ryż, doprawić curry, chili, solą i pieprzem. Smażyć całość przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż zacznie brązowieć.
-
3.
Grillowane szaszłyki podawać w towarzystwie smażonego ryżu same lub z ulubionym sosem czy lekką sałatką ze świeżych warzyw.
Słowa kluczowe: szaszłyki warzywne z kurczakiem, jak podać szaszłyki.
Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry – dodatkowe informacje
Szaszłyki warzywne z kurczakiem możemy także przygotować na grillu elektrycznym lub węglowym. Możemy także upiec je w piekarniku. Jeśli wolimy ryż łagodny, omińmy chili lub zastąpmy je słodką papryką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki drobiowo-warzywne
Następny przepis: Szaszłyki rybne na zapiekanych ziemniakach