Szaszłyki drobiowo-warzywne
Ciesz się smakiem lata bez względu na porę roku z pomocą pysznych szaszłyków drobiowo-warzywnych. Te szaszłyki to idealna kompozycja grillowanego mięsa z drobiu, przekąski pełnej świeżych warzyw i aromatycznej marynaty, która wnosi wyrazisty smak i soczystość. Każdy kęs jest eksplozją smaków, a przygotowanie ich w domu jest niezwykle proste. Szaszłyki warzywne są doskonałym wyborem na letnie grillowanie z rodziną i przyjaciółmi lub jako zdrowa opcja na kolację. Przygotuj swoje kuchenne narzędzia i spraw, aby smak tego przepisu towarzyszył Ci przez cały rok!
admin
Składniki:
- -2 filety z kurczaka
- -1 żółta papryka
- -1 czerwona papryka
- -1 mała cukinia (około 22 cm)
- -1-2 łyżki przyprawy do kurczaka (bez curry)
- -4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- -1 łyżka suszonego tymianku
- -1 łyżka suszonej bazylii
- -2 łyżki maggi
- -1 łyżka octu balsamicznego
Szaszłyki drobiowo-warzywne – jak zrobić?
- Przygotuj marynatę. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pokrój mięso z piersi oraz warzywa na kawałki takiej samej wielkości.
- Przyprawę do kurczaka, tymianek i 2 łyżki oliwy lub oleju wymieszaj z pokrojonym mięsem.
- W osobnym naczyniu wymieszaj warzywa z 2 łyżkami oliwy, bazylią, octem i maggi.
- Przykryj mięso i warzywa i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na noc, a minimum na godzinę.
- Nadziej na patyki (20 cm) na przemian warzywa z mięsem, zaczynając od mięsa i na nim kończąc.
- Włóż na nagrzanego grilla na ok. 15-20 minut lub w opcji manualnej OptiGrill ustaw kolor żółty 180°-195°.
- Mięso powinno być soczyste, a warzywa lekko chrupiące.
- Podawaj z ulubionym sosem i surówką.
Szaszłyki drobiowo-warzywne – dodatkowe informacje
Idealnym urządzeniem do przyrządzenia takich szaszłyków jest grill elektryczny (u mnie Tefal OptiGrill). Czas oczekiwania to zaledwie 20 minut, ale równie dobrze można takie szaszłyki przyrządzić w każdym piekarniku zarówno elektrycznym jak i gazowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki drobiowe z pieczarkami, cukinią, papryką i pomidorkami
Następny przepis: Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry