Szaszłyki drobiowo-warzywne

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Ciesz się smakiem lata bez względu na porę roku z pomocą pysznych szaszłyków drobiowo-warzywnych. Te szaszłyki to idealna kompozycja grillowanego mięsa z drobiu, przekąski pełnej świeżych warzyw i aromatycznej marynaty, która wnosi wyrazisty smak i soczystość. Każdy kęs jest eksplozją smaków, a przygotowanie ich w domu jest niezwykle proste. Szaszłyki warzywne są doskonałym wyborem na letnie grillowanie z rodziną i przyjaciółmi lub jako zdrowa opcja na kolację. Przygotuj swoje kuchenne narzędzia i spraw, aby smak tego przepisu towarzyszył Ci przez cały rok!

Składniki:

  • -2 filety z kurczaka
  • -1 żółta papryka
  • -1 czerwona papryka
  • -1 mała cukinia (około 22 cm)
  • -1-2 łyżki przyprawy do kurczaka (bez curry)
  • -4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • -1 łyżka suszonego tymianku
  • -1 łyżka suszonej bazylii
  • -2 łyżki maggi
  • -1 łyżka octu balsamicznego

Szaszłyki drobiowo-warzywne – jak zrobić?

  1. Przygotuj marynatę. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pokrój mięso z piersi oraz warzywa na kawałki takiej samej wielkości.
  2. Przyprawę do kurczaka, tymianek i 2 łyżki oliwy lub oleju wymieszaj z pokrojonym mięsem.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj warzywa z 2 łyżkami oliwy, bazylią, octem i maggi.
  4. Przykryj mięso i warzywa i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na noc, a minimum na godzinę.
  5. Nadziej na patyki (20 cm) na przemian warzywa z mięsem, zaczynając od mięsa i na nim kończąc.
  6. Włóż na nagrzanego grilla na ok. 15-20 minut lub w opcji manualnej OptiGrill ustaw kolor żółty 180°-195°.
  7. Mięso powinno być soczyste, a warzywa lekko chrupiące.
  8. Podawaj z ulubionym sosem i surówką.

Szaszłyki drobiowo-warzywne – dodatkowe informacje

Idealnym urządzeniem do przyrządzenia takich szaszłyków jest grill elektryczny (u mnie Tefal OptiGrill). Czas oczekiwania to zaledwie 20 minut, ale równie dobrze można takie szaszłyki przyrządzić w każdym piekarniku zarówno elektrycznym jak i gazowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szaszłyki drobiowe z pieczarkami, cukinią, papryką i pomidorkami
Następny przepis: Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode