Szarpańce z kurczaka

Szarpańce z kurczaka

Szarpańce z kurczaka to przepis, który cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy. Ten zakątek kuchni polskiej raduje podniebienia swoim delikatnym, ale intensywnym smakiem. W skład dnia dania wchodzą wielokulturowe aromaty – od tradycyjnej polskiej kuchni po wpływy kuchni śródziemnomorskiej. Szarpańce z kurczaka to idealne danie na rodzinny obiad lub szybką kolację. Tym bardziej, że przygotowanie go nie jest skomplikowane, a składniki są łatwo dostępne. Wystarczy kilka produktów, aby zaskoczyć swoich bliskich prawdziwą kulinarną ucztą. Przekonaj się jak proste w przygotowaniu są szarpańce z kurczaka i jak cudownie smakuje to danie.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5 jaj
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła, przyprawa do kurczaka
  • 25 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 40 dag pieczarek

Szarpańce z kurczaka – jak zrobić?

  1. Jajko roztrzepać z przyprawami.
  2. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka w kostkę.
  3. Dodać starty ser żółty na średnich oczkach.
  4. Dodać obsmażone pieczarki, ostudzone bez sosu.
  5. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz majonez i wszystko wymieszać.
  6. Smażyć masę z obu stron jak racuchy.

Szarpańce z kurczaka – dodatkowe informacje

Polecam te szarpańce na każdą okazję i do obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka z żurawiną
Następny przepis: Szarlotki dynie na Halloween z pomarańczową galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode