Szarpańce z kurczaka
Szarpańce z kurczaka to przepis, który cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy. Ten zakątek kuchni polskiej raduje podniebienia swoim delikatnym, ale intensywnym smakiem. W skład dnia dania wchodzą wielokulturowe aromaty – od tradycyjnej polskiej kuchni po wpływy kuchni śródziemnomorskiej. Szarpańce z kurczaka to idealne danie na rodzinny obiad lub szybką kolację. Tym bardziej, że przygotowanie go nie jest skomplikowane, a składniki są łatwo dostępne. Wystarczy kilka produktów, aby zaskoczyć swoich bliskich prawdziwą kulinarną ucztą. Przekonaj się jak proste w przygotowaniu są szarpańce z kurczaka i jak cudownie smakuje to danie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 jaj
- przyprawy: sól, pieprz, zioła, przyprawa do kurczaka
- 25 dag sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 40 dag pieczarek
Szarpańce z kurczaka – jak zrobić?
- Jajko roztrzepać z przyprawami.
- Dodać pokrojoną pierś z kurczaka w kostkę.
- Dodać starty ser żółty na średnich oczkach.
- Dodać obsmażone pieczarki, ostudzone bez sosu.
- Dodać mąkę ziemniaczaną oraz majonez i wszystko wymieszać.
- Smażyć masę z obu stron jak racuchy.
Szarpańce z kurczaka – dodatkowe informacje
Polecam te szarpańce na każdą okazję i do obiadu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka z żurawiną
Następny przepis: Szarlotki dynie na Halloween z pomarańczową galaretką