Szarlotki dynie na Halloween z pomarańczową galaretką

Szarlotki dynie na Halloween z pomarańczową galaretką

Halloween to magiczny czas, który uwielbiamy celebrować, przede wszystkim za sprawą wyjątkowych słodkości. Nasz dzisiejszy przepis na szarlotki dynie z pomarańczową galaretką to niepowtarzalne połączenie jesiennej dyni z orzeźwiającą pomarańczą. Ten przysmak na pewno zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Szarlotki dynie są niewielkie i urocze, pełne słodko-kwaśnej niespodzianki w środku, którą stanowi aromatyczna galaretka. Będą doskonałą ozdobą każdej Halloweenowej imprezy jak również fantastycznym sposobem na wykorzystanie nadmiaru dyni. Dajemy Wam przepis, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 150 gram masła
  • 50 gram cukru
  • 2 żółtka
  • ok.20 łyżek gotowego musu jabłkowego (u mnie domowy) – mniej więcej jedna łyżka na 1 babeczkę
  • cukier brązowy ok.2 łyżki
  • cynamon
  • 1.5 szklanki soku pomarańczowego
  • 2.5 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Szarlotki dynie na halloween z pomarańczową galaretką – jak zrobić?

  1. Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, cukrem i mąką. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 15 części i rozwałkowujemy, kolejno wykrajamy kółka większe niż foremka z której będziemy korzystać. Wylepiamy foremkę tworząc od razu ogonek dyni. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do lekkiego zezłocenia w temperaturze 175 stopni.
  2. Do każdej kruchej foremki nakładamy jabłka, posypujemy odrobiną cukru brązowego i cynamonu. Podpiekamy ok. 10 minut. Studzimy.
  3. Żelatynę mieszamy z odrobiną soku pomarańczowego. Resztę soku zagotowujemy. Do gorącego soku dodajemy żelatynę, szybko mieszamy. NIE GOTUJEMY! !!! Kiedy galaretka lekko stężeje polewamy babeczki. Stężoną galaretkę ozdabiamy czekoladą.

Szarlotki dynie na Halloween z pomarańczową galaretką – dodatkowe informacje

Roztopionego czekoladę włamań do małego rękawa cukierniczego i ozdabiamy tylko Wiltona nr 1.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarpańce z kurczaka
Następny przepis: Szaszłyki grillowane z polędwiczek i warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode