Szarlotki dynie na Halloween z pomarańczową galaretką
Halloween to magiczny czas, który uwielbiamy celebrować, przede wszystkim za sprawą wyjątkowych słodkości. Nasz dzisiejszy przepis na szarlotki dynie z pomarańczową galaretką to niepowtarzalne połączenie jesiennej dyni z orzeźwiającą pomarańczą. Ten przysmak na pewno zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Szarlotki dynie są niewielkie i urocze, pełne słodko-kwaśnej niespodzianki w środku, którą stanowi aromatyczna galaretka. Będą doskonałą ozdobą każdej Halloweenowej imprezy jak również fantastycznym sposobem na wykorzystanie nadmiaru dyni. Dajemy Wam przepis, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 250 gram mąki
- 150 gram masła
- 50 gram cukru
- 2 żółtka
- ok.20 łyżek gotowego musu jabłkowego (u mnie domowy) – mniej więcej jedna łyżka na 1 babeczkę
- cukier brązowy ok.2 łyżki
- cynamon
- 1.5 szklanki soku pomarańczowego
- 2.5 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki cukru
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
Szarlotki dynie na halloween z pomarańczową galaretką – jak zrobić?
- Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, cukrem i mąką. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 15 części i rozwałkowujemy, kolejno wykrajamy kółka większe niż foremka z której będziemy korzystać. Wylepiamy foremkę tworząc od razu ogonek dyni. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do lekkiego zezłocenia w temperaturze 175 stopni.
- Do każdej kruchej foremki nakładamy jabłka, posypujemy odrobiną cukru brązowego i cynamonu. Podpiekamy ok. 10 minut. Studzimy.
- Żelatynę mieszamy z odrobiną soku pomarańczowego. Resztę soku zagotowujemy. Do gorącego soku dodajemy żelatynę, szybko mieszamy. NIE GOTUJEMY! !!! Kiedy galaretka lekko stężeje polewamy babeczki. Stężoną galaretkę ozdabiamy czekoladą.
Szarlotki dynie na Halloween z pomarańczową galaretką – dodatkowe informacje
Roztopionego czekoladę włamań do małego rękawa cukierniczego i ozdabiamy tylko Wiltona nr 1.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarpańce z kurczaka
Następny przepis: Szaszłyki grillowane z polędwiczek i warzyw