Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza

Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza

Każdy kto lubi ciasta, doceni tradycyjną, domową szarlotkę. Ten popularny deser z jabłkami i cynamonem, pokryty chrupiącą kruszonką, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki naszemu przepisowi na „Szarlotkę z kruszonką najłatwiejszą”, przygotowanie tego ciasta nie będzie wymagało wiele wysiłku ani czasu. Składniki są proste i łatwo dostępne, a prostota przepisu sprawia, że nawet osoby początkujący w pieczeniu ciast mogą z łatwością poradzić sobie z przygotowaniem tego deseru. Co więcej, szybka i łatwa szarlotka to idealny pomysł na deser, kiedy niespodziewanie zapowiadają się goście.

Składniki:

  • ciasto:

    • mąka pszenna – 3,5 szklanki
    • kostka do pieczenia np Kasia – 300 gramów
    • cukier – 1 szklanka
    • żółtka – 5 sztuk
    • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • mus jabłkowy:

    • jabłka (najlepsze antonówki) – ok. 1,5 kg
    • cukier – 1 szklanka
    • kasza manna – 4 łyżki
    • cynamon – 1 łyżka

Szybka i łatwa szarlotka

  1. Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i włóż do garnka. Podlej 1/2 szklanki wody, przykryj i duś, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodaj cukier i mieszaj do momentu, gdy woda odparuje. Przestudzony mus jabłkowy wymieszaj z kasza manna surową i cynamonem.
  2. Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i posiekaną Kasię lub inną margarynę. Wszystko mieszaj mieszadłami miksera aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
  3. 3/4 ciasta przesyp do prostokątnej formy o wymiarach ok. 30x35cm i delikatnie ugnieć palcami.
  4. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C.
  5. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową i posyp równomiernie resztą ciasta.
  6. Wstaw ponownie do nagrzanego pieca i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub udekorować lodami.

Smacznego 🙂

Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza – dodatkowe informacje

Im jabłka kwaśniejsze tym ciasto lepsze, ewentualnie do bardzo słodkich jabłek można dosypać małą szczyptę kwasku cytrynowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szybka sałatka z mortadeli i korniszonów
Następny przepis: Szybka wieprzowina po seczuańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode