Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza
Każdy kto lubi ciasta, doceni tradycyjną, domową szarlotkę. Ten popularny deser z jabłkami i cynamonem, pokryty chrupiącą kruszonką, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki naszemu przepisowi na „Szarlotkę z kruszonką najłatwiejszą”, przygotowanie tego ciasta nie będzie wymagało wiele wysiłku ani czasu. Składniki są proste i łatwo dostępne, a prostota przepisu sprawia, że nawet osoby początkujący w pieczeniu ciast mogą z łatwością poradzić sobie z przygotowaniem tego deseru. Co więcej, szybka i łatwa szarlotka to idealny pomysł na deser, kiedy niespodziewanie zapowiadają się goście.
admin
Składniki:
-
ciasto:
- mąka pszenna – 3,5 szklanki
- kostka do pieczenia np Kasia – 300 gramów
- cukier – 1 szklanka
- żółtka – 5 sztuk
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
-
mus jabłkowy:
- jabłka (najlepsze antonówki) – ok. 1,5 kg
- cukier – 1 szklanka
- kasza manna – 4 łyżki
- cynamon – 1 łyżka
Szybka i łatwa szarlotka
- Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i włóż do garnka. Podlej 1/2 szklanki wody, przykryj i duś, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodaj cukier i mieszaj do momentu, gdy woda odparuje. Przestudzony mus jabłkowy wymieszaj z kasza manna surową i cynamonem.
- Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i posiekaną Kasię lub inną margarynę. Wszystko mieszaj mieszadłami miksera aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
- 3/4 ciasta przesyp do prostokątnej formy o wymiarach ok. 30x35cm i delikatnie ugnieć palcami.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C.
- Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową i posyp równomiernie resztą ciasta.
- Wstaw ponownie do nagrzanego pieca i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C.
- Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub udekorować lodami.
Smacznego 🙂
Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza – dodatkowe informacje
Im jabłka kwaśniejsze tym ciasto lepsze, ewentualnie do bardzo słodkich jabłek można dosypać małą szczyptę kwasku cytrynowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szybka sałatka z mortadeli i korniszonów
Następny przepis: Szybka wieprzowina po seczuańsku