Szarlotka w cieście francuskim

Szarlotka w cieście francuskim

Zapraszamy do odkrycia niebanalnej odsłony klasycznego jabłecznika – szarlotki w cieście francuskim! To wyjątkowe połączenie charakterystycznego dla szarlotki, aromatycznego nadzienia z pieczonych jabłek z delikatnym, chrupiącym cieście francuskim. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie nowatorskie podejście do tradycyjnych smaków. Szarlotka na cieście francuskim, zwana też często jabłecznikiem w cieście francuskim, z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika klasycznej wersji tego ciasta. Eksplozja smaków i różnorodność faktur tego wypieku to prawdziwa uczta dla zmysłów. Bez względu na okazję, ten przepis będzie idealny na deser lub słodką przekąskę.

Składniki:

  • Forma:24×28 cm
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 5 dużych jabłek winnych
  • ½ szklanki cukru+ cukier do posypania(1 łyżka)
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • Papier do pieczenia
  • 1 małe jajko

Szarlotka w cieście francuskim – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Dodać 2 łyżki wody, cukier gotować około 15 minut, następnie dodać galaretkę. Smażyć jeszcze jabłka około 2-3 minut, ciągle mieszać do rozpuszczenia się galaretki, wystudzić. Na papier do pieczenia ułożyć 1 opakowanie ciasta francuskiego, przenieść do formy, zrobić grubszy rant na brzegach z ciasta. Przełożyć jabłka. Drugie opakowania ciasta pociąć na wąskie paski, ułożyć na jabłkach kratkę. Posmarować paski i i boki rozkłóconym jajkiem, posypać całość drobnym cukrem. Piec w temp. 200 stopni około 40 minut do zrumienienia ciasta.

Szarlotka w cieście francuskim – dodatkowe informacje

1. Do ciasta można dodać jabłka ze słoika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szarlotka w 5 minut
Następny przepis: Szarlotka z aronią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode