Szarlotka Ewy

Szarlotka Ewy

Zapraszam do odkrycia tajemnicy wspaniałej szarlotki Ewy Wachowicz – czyli jednego z najpopularniejszych wariacji na temat znanej wszystkim ciasta z jabłkami. Ten przepis na szarlotkę, skomponowany z pasją przez Ewę, łączy w sobie tradycyjność z nutą innowacyjności. Ciekawym dodatkiem jest w tym wypadku budyń, który nadaje ciastu dodatkowego smaku i aksamitnej konsystencji. Szarlotka Ewy Wachowicz z błyskotliwością balansuje pomiędzy słodkością jabłek, chrupiącą kruszonką a delikatnością budyniu. Efekt? Ciasto, które zniewala swoim smakiem i zapachem, stanowiące doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do deserów. Idealne na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad.

Składniki:

  • 1/2 kilograma mąki
  • 2 kilogramy jabłek
  • 15 dekagramów cukru pudru
  • 1 margaryna
  • aromat pomarańczowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 jajo

Szarlotka Ewy – jak zrobić?

  1. Zarobić i podzielić ciasto na dwie części. Jedna większa, druga mniejsza.
  2. Nałożyć jedną część ciasta na dno formy.
  3. Na ciasto nałożyć pokrojone jabłka oraz białka ubite z 1 łyżeczką mąki.
  4. Na to położyć drugą część ciasta, która może być ciemniejsza i starta.

Słowa kluczowe: dobra szarlotka Ewy Wachowicz, szarlotka Ewy Wachowicz przepis, szarlotka Ewy Wachowicz z budyniem, Ewa gotuje szarlotka, szarlotka z kruszonką przepis Ewa gotuje.

Szarlotka Ewy – dodatkowe informacje

Do Ciasta czasem dodaje też łyżkę śmietany i po upieczeniu placka kłade lody śmietankowe do smaku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka dla cukrzyków bez pszennej mąki i cukru
Następny przepis: Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode