Szarlotka Ewy
Zapraszam do odkrycia tajemnicy wspaniałej szarlotki Ewy Wachowicz – czyli jednego z najpopularniejszych wariacji na temat znanej wszystkim ciasta z jabłkami. Ten przepis na szarlotkę, skomponowany z pasją przez Ewę, łączy w sobie tradycyjność z nutą innowacyjności. Ciekawym dodatkiem jest w tym wypadku budyń, który nadaje ciastu dodatkowego smaku i aksamitnej konsystencji. Szarlotka Ewy Wachowicz z błyskotliwością balansuje pomiędzy słodkością jabłek, chrupiącą kruszonką a delikatnością budyniu. Efekt? Ciasto, które zniewala swoim smakiem i zapachem, stanowiące doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do deserów. Idealne na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad.
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma mąki
- 2 kilogramy jabłek
- 15 dekagramów cukru pudru
- 1 margaryna
- aromat pomarańczowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 jajo
Szarlotka Ewy – jak zrobić?
- Zarobić i podzielić ciasto na dwie części. Jedna większa, druga mniejsza.
- Nałożyć jedną część ciasta na dno formy.
- Na ciasto nałożyć pokrojone jabłka oraz białka ubite z 1 łyżeczką mąki.
- Na to położyć drugą część ciasta, która może być ciemniejsza i starta.
Słowa kluczowe: dobra szarlotka Ewy Wachowicz, szarlotka Ewy Wachowicz przepis, szarlotka Ewy Wachowicz z budyniem, Ewa gotuje szarlotka, szarlotka z kruszonką przepis Ewa gotuje.
Szarlotka Ewy – dodatkowe informacje
Do Ciasta czasem dodaje też łyżkę śmietany i po upieczeniu placka kłade lody śmietankowe do smaku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka dla cukrzyków bez pszennej mąki i cukru
Następny przepis: Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce