SZARLOTKA

SZARLOTKA

Zapraszam do wypróbowania tradycyjnego przepisu na szarlotkę. Ten przepis to gwarantowany hit na każdym domowym przyjęciu. Szarlotka to niezastąpiony element polskiego stołu, kochany przez dzieci i dorosłych. Ten przepis został skonstruowany specjalnie z myślą o modernistycznej tortownicy. Od teraz szarlotka nabierze zupełnie nowego wymiaru! Już sam zapach pieczonej szarlotki sprawi, że domownicy zbiegną się do kuchni niczym pszczoły do miodu. Sprawdź ten przepis na szarlotkę w tortownicy i przekonaj się jak prosty, a jednocześnie jak inspirujący może być. To doskonała propozycja na słodki akcent do każdej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6-7 dużych jabłek
  • cukier do posypania jabłek
  • kasza manna lub bułka tarta do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia

Szarlotka – jak zrobić?

  1. Zetrzeć jabłka na dużych oczkach, podsmażyć, posypać cynamonem i cukrem, dusić około 15 minut.
  2. Utłuc masło lub margarynę z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
  3. Posmarować tortownicę masłem i podsypać kaszą manną lub bułką tartą. Wylać 2/3 ciasta, następnie nałożyć jabłka i resztę ciasta.
  4. Piec około 1 godziny lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Szarlotka – dodatkowe informacje

TORTOWNICA ŚR.26 CM


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka Babuni
Następny przepis: Szarlotka biszkoptowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode