SZARLOTKA
Zapraszam do wypróbowania tradycyjnego przepisu na szarlotkę. Ten przepis to gwarantowany hit na każdym domowym przyjęciu. Szarlotka to niezastąpiony element polskiego stołu, kochany przez dzieci i dorosłych. Ten przepis został skonstruowany specjalnie z myślą o modernistycznej tortownicy. Od teraz szarlotka nabierze zupełnie nowego wymiaru! Już sam zapach pieczonej szarlotki sprawi, że domownicy zbiegną się do kuchni niczym pszczoły do miodu. Sprawdź ten przepis na szarlotkę w tortownicy i przekonaj się jak prosty, a jednocześnie jak inspirujący może być. To doskonała propozycja na słodki akcent do każdej kawy lub herbaty.
admin
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6-7 dużych jabłek
- cukier do posypania jabłek
- kasza manna lub bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia
Szarlotka – jak zrobić?
- Zetrzeć jabłka na dużych oczkach, podsmażyć, posypać cynamonem i cukrem, dusić około 15 minut.
- Utłuc masło lub margarynę z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
- Posmarować tortownicę masłem i podsypać kaszą manną lub bułką tartą. Wylać 2/3 ciasta, następnie nałożyć jabłka i resztę ciasta.
- Piec około 1 godziny lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka – dodatkowe informacje
TORTOWNICA ŚR.26 CM