Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami
Smakowite, tradycyjne szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami to domowy obiad, który przypomina o tradycyjnej polskiej kuchni. Potocznie nazywane kluchami na pyrach z kapustą, te ziemniaczane przysmaki to definicja dusznego, satysfakcjonującego posiłku. Kluski, o charakterystycznym, szarym odcieniu, doskonale łączą się z kiszonym smakiem kapusty i chrupiącymi skwarkami. To danie, które nie tylko rozgrzewa, ale także zaspokaja apetyt. Jeżeli jesteś miłośnikiem starej, dobrej kuchni polskiej, to te kluchy z kapustą, stanowiące wariant popularnych klusek ziemniaczanych z kapustą, na pewno przypadną Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka soli
- Kapusta gotowana:
- 0,5 kilograma kapusty
- 1 cebula
- 3 łyżki smalcu (najlepiej ze skwarkami)
- szklanka gorącej wody
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz
Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami – jak zrobić?
Szare kluski z gotowaną kapustą kiszoną i skwarkami – dodatkowe informacje
Można użyć świeżej słoniny.