Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku
Szakszuka to klasyczna izraelska jajecznica, która zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Przepis jest niezwykle prosty, a wynik końcowy zaskoczy Cię swoją wyjątkową kulinarną głębią. Kluczowym składnikiem tej egzotycznej potrawy są pomidory izraelskie, które nadają niesamowitego, intensywnego smaku. Ta kolorowa, sycąca i pełna smaku potrawa stanowi idealny początek dnia. Doskonała na weekendowy brunch, ale i na codzienne śniadanie. Szakszuka to prawdziwe tchnienie Bliskiego Wschodu na Twoim talerzu, które przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- 6 pomidorów
- 1 czerwona papryka (średniej wielkości)
- 1 papryczka chili (średnio ostra)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- po dwa jajka na osobę
- do smaku: słodka czerwona papryka, sól, cukier
- do smażenia: oliwa, olej
Szakszuka, czyli jajecznica po izraelsku – jak zrobić?
- Pokrój w kostkę: cebulę, czerwoną paprykę, papryczkę chili i obrane ze skórki pomidory.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Dodaj czerwoną paprykę, czosnek, papryczkę chili i łyżkę oliwy. Wszystko razem podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj, aż zmniejszy się ilość sosu.
- Przypraw słodką papryką, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj.
- Na końcu wbij jajka i przykryj patelnię pokrywką, co sprawi, że żółtka okryją się białkową powłoką i będą bajecznie wyglądały. Potrawę podawaj po ścięciu się białek.
Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku – dodatkowe informacje
Warto podawać gościom szakszukę na patelni – ścięte jajka wywierają niesamowite wrażenie!
Choć Izraelczycy serwują szakszukę głównie na śniadanie, nie ma żadnych przeszkód, by delektować się nią o każdej porze dnia.