Szagówki po poznańsku

Szagówki po poznańsku

Szagówki po poznańsku to kuszące danie kuchni regionalnej, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni. To niezwykle sycące, a zarazem proste w przygotowaniu danie, które z powodzeniem można podać jako obiad lub kolację. Głównym składnikiem szagówek po poznańsku jest ser, konkretnie biały ser, który nadaje daniu wyjątkowej delikatności i kremowej konsystencji. Ta pochodząca z Wielkopolski potrawa, chociaż prosta w swojej idei, ma w sobie coś, co sprawia, że nie sposób jej zapomnieć. To danie, które doskonale sprawdzi się na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości.

Składniki:

  • Ciasto: 2 opakowania białego sera – 20 dag
  • Około 2 garście mąki ziemniaczanej
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • Do polania: Masło, cukier

Szagówki z sera – jak zrobić?

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto.
  2. Rozwałkowujemy je i wykrawamy na szagę.
  3. Wrzucamy do wrzącej wody na około 8 minut.
  4. Polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem.

Szagówki po poznańsku – dodatkowe informacje

Pamiętaj!!!! Nie należy przesadzić z mąką ziemniaczana bo kluski wyjdą zbyt gumowe


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku
Następny przepis: Szakszuka - tunezyjska jarska potrawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode