Szagówki po poznańsku
Szagówki po poznańsku to kuszące danie kuchni regionalnej, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni. To niezwykle sycące, a zarazem proste w przygotowaniu danie, które z powodzeniem można podać jako obiad lub kolację. Głównym składnikiem szagówek po poznańsku jest ser, konkretnie biały ser, który nadaje daniu wyjątkowej delikatności i kremowej konsystencji. Ta pochodząca z Wielkopolski potrawa, chociaż prosta w swojej idei, ma w sobie coś, co sprawia, że nie sposób jej zapomnieć. To danie, które doskonale sprawdzi się na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości.
admin
Składniki:
- Ciasto: 2 opakowania białego sera – 20 dag
- Około 2 garście mąki ziemniaczanej
- Jajko
- Szczypta soli
- Do polania: Masło, cukier
Szagówki z sera – jak zrobić?
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto.
- Rozwałkowujemy je i wykrawamy na szagę.
- Wrzucamy do wrzącej wody na około 8 minut.
- Polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem.
Szagówki po poznańsku – dodatkowe informacje
Pamiętaj!!!! Nie należy przesadzić z mąką ziemniaczana bo kluski wyjdą zbyt gumowe
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szakszuka, czyli jajecznica po Izraelsku
Następny przepis: Szakszuka - tunezyjska jarska potrawa