SYPANY DROŻDŻOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE BŁYSKAWICZNE BEZ WYRABIANIA EWY WACHOWICZ

SYPANY DROŻDŻOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE BŁYSKAWICZNE BEZ WYRABIANIA EWY WACHOWICZ

Sypany drożdżowiec błyskawiczny bez wyrabiania Ewy Wachowicz to doskonała propozycja dla tych, którzy pragną spożyć domowe wypieki, lecz nie mają czasu na długotrwałe przygotowania. Ciasto drożdżowe, które jest podstawą tej wspaniałej potrawy, jest niezwykle puszyste i aksamitne, co tworzy idealne tło dla bogactwa smaków dodatków. Zasypywanie ciasta różnymi dodatkami jest coś, co fascynuje wielu piekarzy i zapewnia mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Możemy zdecydować się na tradycyjne jabłka, soczyste jagody, orzechy, rodzynki i wiele więcej. Bez względu na wybór, ten sypany drożdżowiec zawsze zachwyca smakiem i aromatem.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 100 g drożdży
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 paczka cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • pół szklanki mleka
    • szklanka oleju z pestek winogron
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 3 jajka
  • Na kruszonkę:
    • pół kostki masła
    • 3/4 szklanki mąki
    • 3/4 szklanki cukru

Sypany drożdżowiec ciasto drożdżowe błyskawiczne bez wyrabiania ewy wachowicz – jak zrobić?

  1. Jajka w misce roztrzepać.
  2. Drożdże rozkruszyć do głębokiej miski, zasypać cukrem, cukrem waniliowym,szczyptą soli, roztrzepanymi jajkami, zalać mlekiem, olejem, a na końcu zasypać mąką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Przygotować z podanych składników kruszonkę.
  4. Po 3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, przelać do blachy posypać kruszonką i piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.

PORADY – DODATKOWE INFORMACJE

Można dodać do ciasta rodzynki bądź na górze ułożyć owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sypana light szarlotka dla diabetyka
Następny przepis: Sypana szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode